Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

2022. november 5. - 07:52 | Tech

Csillagászok felfedezték az eddigi ismeretek szerint a Földhöz legközelebb eső fekete lyukat, amely 1600 fényévre található a bolygótól.

Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Pénteki bejelentésükben a felfedezést tevő kutatók leírták, hogy a fekete lyuk tömege a Nap négyszeresével ér fel, és háromszor közelebb van a Földhöz, mint az eddig legközelebbinek tartott azonos jelenség.

A fekete lyukat eredetileg az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrszondájának segítségével azonosították - közölte Kareem El-Badry, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója. Eleinte a fekete lyuk társcsillagjának mozgását figyelték meg, amely a fekete lyuk körüli pályán kering körülbelül ugyanakkora távolságban, mint amekkorára a Föld van a Naptól.

El-Badry és csapata ezután a hawaii Gemini obszervatóriumból folytatta a munkát. A kutatás megerősítette őket a fekete lyuk felfedezésének tényében, melyről a londoni Királyi Csillagászati Társaság havonta megjelenő tudományos folyóirata számolt be.

A kutatók egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a fekete lyuk hogyan jöhetett létre a Tejútrendszerben. Az űrobszervatórium után Gaia BH1-re keresztelt kozmikus jelenség a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképen belül helyezkedik el.

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

(MTI)

Címkék: fekete lyuk