Felfüggesztett börtönt kapott a szlovák kamasz, akit terrorizmussal gyanúsítottak

2024. április 2. - 11:44 | Belföld

Másfél évvel ezelőtt, egy héttel a Vár utcai Tepláreň bárnál történt lövöldözést követően, 2022. október 21-én tartóztatta le a NAKA a 16 éves Bruno B.-t, akit eleinte terrorizmussal, terrorcselekményben való részvétellel gyanúsítottak. 

Felfüggesztett börtönt kapott a szlovák kamasz, akit terrorizmussal gyanúsítottak
Fotó: TASR

Az ő esete nem függ össze a Tepláreň bárnál történt brutális incidenssel, mely során ketten életüket vesztették a támadón kívül, aki röviddel az eset után végzett magával. A rendőrség Bruno B. esetéről azt a tájékoztatást adta, hogy a Slovakbro nevű bűnügyi nyomozás kapcsán gyűjtött bizonyítékokat a NAKA a katonai hírszerzéssel együttműködésben, a középiskolás diákot pedig a Balerion nevű akció keretében vették őrizetbe. Kifejtették, hogy a terrorizmusban való részvétel némely formáit, illetve az alapjogok megsértését és elnyomását célzó csoport támogatását taglaló büntetőjogi paragrafusok alapján zajlott az akció. Az őrizetbe vétel után nem sokkal ugyanakkor korlátozásokkal ugyan, de szabadon engedték a fiatalt.

A fiatal, 16 éves fiú, már tizenhárom éves kora óta olyan internetes fórumok köreiben mozgott, ahol olyan ideológiát terjesztenek, amely szerint radikális társadalmi változásokat csakis terrorcselekmények keretében lehet megvalósítani. Nem kellett sok, hamarosan rabjává vállt ezen ideáknak, nemsokára pedig fegyverkészítéshez szükséges használati utasításokat is kezdett terjeszteni az interneten.

A rendőrség tájékoztatása szerint már három éve figyelték a fiút. Bruno B. a militáns akceleracionizmus híve volt, akárcsak a Vár utcai lövöldöző, Juraj K.. Jaroslav Naď akkori védelmi miniszter ezt úgy magyarázta, hogy erőfeszítésük „felgyorsítani” a társadalom fejlődését a káosz és az ún. faji megtisztulás irányába, amiből véleményük szerint új rendnek kell majd kialakulnia.

Bruno B.-nek végül nem kellett bíróság elé állnia, sikerült vádalkut kötnie az ügyésszel. Eszerint terrorizmus támogatásáért és más bűncselekményekért, amelyek enyhébbnek számítanak az eredeti minősítésnél, 16 hónap börtönt kapott, két év próbaidővel. A bazini Specializált Büntetőbíróság március 20-án hagyta jóvá a vádalkut. Katarína Kudjáková bírósági szóvivő közölte, a vádalkunak 11 pontja van, és köztük van a terrorizmusban való részvétel bizonyos formája, valamint szélsőséges bűncselekmények is.

Miután a vádalkut jóváhagyták, jogerős is lett.

(TASR)