Felfüggesztették az AstraZeneca tesztelését gyerekeken, vizsgálják az oltás kockázatait

2021. április 7. - 08:10 | Tech

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vizsgálja azokat jelentéseket, amelyek az AstraZeneca oltóanyag alkalmazásából eredő kockázatokról érkeznek, de az már most kijelenthető, hogy ez a vakcina több ezer ember életét megmentette – mondta Nadhim Zahawi brit egészségügyi államtitkár.

Felfüggesztették az AstraZeneca tesztelését gyerekeken, vizsgálják az oltás kockázatait
Fotó: AP

Kedden ugyanakkor felfüggesztették azt a nagy-britanniai tesztprogramot, amelynek célja annak kiderítése, hogy a gyerekeknek milyen immunitást nyújt az Oxford/AstraZeneca-vakcina.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai irodavezetője egy olasz lapnak adott keddi interjúban tényként jelentette ki, hogy

"van összefüggés" a Oxford/AstraZeneca-vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között.

Hozzátette ugyanakkor: azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Zahawi a BBC brit közszolgálati rádió keddi hírműsorának nyilatkozva azt mondta: a brit felügyeleti hatóság nagyon szoros figyelemmel követ minden olyan bejelentést, amely a vakcina alkalmazása után jelentkező esetleges negatív reakciókról érkezik.

June Raine, az MHRA vezérigazgatója előző napi felhívásában mindenkit arra kért, hogy továbbra is adassa be magának a vakcinát, amikor értesítést kap arról, hogy felkeresheti a helyi oltóközpontot.

Nagy-Britanniában eddig csaknem 20 millió adagot adtak be az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból.Szakértői becslések szerint

a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete és február vége között az AstraZeneca-vakcina és a Pfizer/BioNTech-oltóanyag egyenként hozzávetőleg 6300 emberéletet mentett meg Nagy-Britanniában.

Az MHRA legújabb vizsgálatában kimutatta, hogy az

AstraZeneca-oltóanyagból március 24-ig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül harmincnál fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája. Hét páciens meghalt.

A hatóság a vizsgálati eredményt ismertető minapi közleményében kiemelte: továbbra sincs bizonyíték arra, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között, az adatok viszont változatlanul arra vallanak, hogy e vakcina alkalmazásának előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.

Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója kedd este bejelentette:

felfüggesztették azt a kísérleti oltási programot, amelynek célja annak kiderítése, hogy AstraZeneca-vakcina milyen szintű immunitást nyújt a 6-17 év közötti korosztály tagjainak.

A tesztprogramot 300 résztvevővel kezdték februárban.

Pollard professzor a BBC rádiónak azt nyilatkozta: a gyerekek körében végzett kísérleti jellegű klinikai oltási programmal kapcsolatban semmiféle biztonsági aggály nem merült fel. Hozzátette ugyanakkor: a programot irányító szakemberek azonban meg akarják várni az MHRA által felnőttek körében kezdett vizsgálat eredményét, mielőtt folytatnák a tesztprogramot a gyerekek körében.

MTI