Felfüggesztették a "maja vasút" építését Mexikóban az őslakosok tiltakozása miatt

2020. június 25. - 12:59 | Külföld

Felfüggesztették az úgynevezett maja vasút építését Mexikóban, miután egy őslakosok jogait védő csoport a bíróság beavatkozását kérte.

Felfüggesztették a "maja vasút" építését Mexikóban az őslakosok tiltakozása miatt
-illusztráció- (Fotó: AP)

A 6,2 milliárd dolláros vonal Obrador elnök szívügye, ennek ellenére a kormány eleget tesz a bíróság felszólításának, ezt az elnök egy szerdai sajtótájékoztatón közölte.

A "maja vasút" a híres karibi üdülőhelyeket (Cancún, Playa del Carmen) kötné össze ősi maja települések ásatási helyszíneivel - Palenque vagy Chichén Itzá -, miközben az ország délkeleti részének elszegényedett vidékein visz keresztül.

A bíróság hétfőn rendelte el a munkák időleges felfüggesztését, hogy az új koronavírus okozta világjárvány idején biztosítsa a csol törzs "jogát az egészséghez" - olvasható az Indignation nevű indián jogvédő csoport közleményében.

Az intézkedés csak a pandémia idejére érvényes és csak Chiapas állam Palenque városának környékére vonatkozik az országos turisztikai hivatal (FONATUR) közlése szerint.

Obrador elnöksége kezdete óta támogatja a projektet, úgy véli, a személy- és tehervonatoknak épülő vonal fellendíti a környék gazdaságát. Aktivisták és egyes indián közösségek azonban ellenzik az építkezést, mert nem világos, milyen hatása lesz a környezetre.

(MTI)

Címkék: maják, Mexikó