Felfüggesztik a COVID-19 elleni Comirnaty vakcina használatát

2023. május 30. - 20:39 | Belföld

Június 1-jétől felfüggesztik COVID-19 elleni Comirnaty vakcina használatát, mert lejárt az oltóanyag szavatossági ideje.

Felfüggesztik a COVID-19 elleni Comirnaty vakcina használatát
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az alapoltás, azaz az 1. és a 2. adag beadása nem, de az emlékeztető oltás beadása folytatódik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az egészségügyi minisztérium kommunikációs osztálya.

„Azokat, akik az eredeti Comirnaty vakcina második adagjára várnak, telefonon fogja értesíteni a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ, és új időpontra ütemezik át az oltást"

- tette hozzá a tárca. Június 1-jétől a 18 évnél idősebbeket csak a Johnson & Johnson JCOVDEN (Janssen) vakcinájával oltják az alapoltás keretében. A 12 és 17 év közötti gyerekek alapoltását ideiglenesen felfüggesztik.

A minisztérium a közeljövőben várja a döntést, amely lehetővé tenné, hogy a vakcina (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5) beadását az alapimmunizálási ütemtervben, azaz első és második adagként is engedélyezzék. „Jelenleg a szakértői vélemények készülnek, rövid időn belül tájékoztatjuk a lakosságot az új oltási stratégiáról" - tette hozzá az egészségügyi tárca.

Az emlékeztető vakcinák (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, Spikevax bivalens Original/Omicron BA.4-5) beadása a szokásos módon folytatódik. A fél és 11 év közötti gyerekek oltása is a megszokott ütemben zajlik.

TASR