Felgyújtott egy épülőben lévő abortuszklinikát, akár húsz évet is kaphat érte

2023. március 23. - 08:14 | Külföld

Letartóztattak egy nőt az egyesült államokbeli Wyomingban, mert azzal vádolják, hogy felgyújtott egy épületet, amelyben azzal a céllal folyt felújítás, hogy az állam egyetlen abortuszklinikáját működtessék benne - közölték helyi idő szerint szerdán a hatóságok.

A gyújtogatás néhány órával azt követően történt, hogy egy bíró ideiglenesen megakadályozta a pár nappal korábban életbe lépett abortusztilalmat.

A 22 éves Lorna Roxanne Greent kedden tartóztatta le a casperi rendőrség, a szövetségi nyomozóiroda (FBI) és az alkohol, dohány, lőfegyverek és robbanóanyagok amerikai hivatalának munkatársai - írta közleményében Nicholas Vassallo wyomingi ügyész.

Greenre akár 20 év börtönt és 250 ezer dolláros (89 millió forint) pénzbüntetést is kiszabhatnak, ha elítélik - áll a közleményben. Csütörtök reggel kell a cheyenne-i szövetségi bíróságon megjelennie.

A gyújtogatás tavaly május 25-én történt egy casperi épületben, Wyoming második legnagyobb városában, ahol gyakoriak az abortuszellenes tüntetések.

Egy tanú arról számolt be a rendőrségnek, hogy üvegcsörömpölést hallott, és látott egy embert, aki benzines kannával és egy fekete táskával távozott a területről. A biztonsági kamerák felvételein egy kapucnis pulóveres, maszkos nő látható, aki kannát vitt a kezében közvetlenül a tűz kitörése előtt, melyben senki nem sérült meg, és a betört ablakon kívül mindössze füstkárok keletkeztek.

A klinika tavaly nyáron nyílt volna meg, a tűz miatt azonban a kezdést idén áprilisra kellett halasztani, ám ez az időpont is kétségessé vált, miután az állam kormányzója, Mark Gordon az abortusz széles körű, új tilalmának hatályba lépését engedélyezte.


MTI

Címkék: gyújtogatás, tűzeset