Felhívást intéztek a szociális alkalmazottak a miniszterekhez

2022. január 19. - 16:48 | Belföld

A szociális intézmények alkalmazottainak béréhez az állam 2022-ben 20 százalékkal nagyobb arányban járul hozzá, mint korábban. Így reagált Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerdán a szociális alkalmazottak felhívására, amelyben az alacsony mértékű állami támogatásra panaszkodnak.

Felhívást intéztek a szociális alkalmazottak a miniszterekhez
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

"Ezen az emelésen felül 2021-ben körülbelül 29 000 szociális alkalmazottnak fizettünk ki két rendkívüli prémiumot, összesen 850 euró értékben" - mondta a miniszter.

Az ápolókamara, a nővérkamara, valamint a gondozási szolgáltatók szövetsége felhívást intézett a kormány felé, az akut problémákat illető követeléseiket a kormányhivatalban adták le.

A szociális és egészségügyi alkalmazottak kritikájára Igor Matovič pénzügyminiszter is reagált. Kijelentette, ha egy miniszter valahova több pénzt szán, akkor tegyen javaslatot, hogy honnan lehetne azt elvenni.

Az ápolók, egészségügyi nővérek és a szociális alkalmazottak kerekasztal-beszélgetést szorgalmaznak a téma kapcsán, emellett pedig béremelést akarnak. Szerintük ezt három ütemben lehetne megvalósítani, a munkaügyi tárca minden alkalommal 30 százalékkal emelné a hozzájárulást.


(TASR)