Feliratos textil falvédőkből nyílik néprajzi kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban 

2020. július 22. - 15:13 | Kultúra

A múzeum Fő utcai épületének kiállítótermében augusztus 6-án nyílik meg az a néprajzi kiállítás, amely kivarrott falvédők gazdag gyűjteményét mutatja be és témájával a 20. századi hagyományos népi és városi lakásbelsőhöz kapcsolódik.

Feliratos textil falvédőkből nyílik néprajzi kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban 
Fotó: Galántai Honismereti Múzeum

A kiállítás a kivarrott és a nyomtatott falvédők gazdag kollekcióit tartalmazza, amelyek egyrészt a horvátországi nekcsei Szlovák Kulturális Központ által megvalósított Feliratos textil falvédők – nagyanyáink világának vizuális eszközei című vándorkiállítás keretén belül, másrészt pedig a galántai régióból származó falvédőket bemutató önálló részben láthatóak.

A textil falvédők Közép-Európa kulturális terébe Észak-nyugat Európából, leginkább holland és német területekről jutottak. Horvát területeken, s így a horvátországi szlovákok között is, mint a háziasszonyok vizuális és nyelvi kifejező eszközei, a 19. század végétől városi környezetben terjedtek el. A nyitott kémények eltűnése és az épített tűzhelyekkel való helyettesítése után a falusi konyhák berendezéseinek a részei lettek. Itt a 20. század 20-as és 30-as éveiben jelentek meg.

A Galántai Honismereti Múzeum néprajzi gyűjteménye 65 kivarrott és 10 színes nyomtatással készült falvédőt tartalmaz, amelyek a galántai régió 15 településéről kerültek a múzeum gyűjteményébe. A falvédők egyharmada a két világháború közötti időszakban készült. Hasonló számú csoportot képviselnek az 1950-es években használtak, valamint az 1960-70-es években elterjedt mintázatúak.

A minták (szerelmes pár, asszony a konyhában munka közben, vallási témák, zsánerképek) a kisvárosi életről alkotott sematikus elképzeléseket ábrázolják, amelyhez gyakran frappáns felirat is párosul (pl.: Azt csicsergi a madár az ágon, páros élet a legszebb ezen a világon..., A háztartást kormányozni az asszonynak a gondja, a hozzávaló ezres bankót a férj uram hozza.)

A textil falvédők ma az életmódról, a divatról, az erkölcsről és az általános társadalmi értékekről forrásinformációként szolgálnak azokból az időkből, amikor keletkeztek és nagyon kedveltek voltak.

A kiállítás megtekinthető 2020.10.10-ig.

A kiállítás megnyitója rendhagyó módon 2020. augusztus 6-án (csütörtökön) 16:30-tól lesz követhető online a múzeum Facebook-oldalán. A tárlat ezt követően keddtől péntekig 9:00-17:00 óra között, szombaton 13:00-17:00 óra között látogatható.

További információkat a www.muzeumgalanta.sk/hu/ oldalon találnak.

(di)