Feljelentést tesz a környezetvédelmi tárca a medvék etetése miatt

2022. május 13. - 11:21 | Belföld

A környezetvédelmi tárca ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést általános veszélyeztetés miatt, mert meggyőződése szerint szándékosan etetik a medvéket, nem törődve azzal, hogy ez milyen veszélyhelyzeteket teremt. A minisztérium így reagált a Polyána-hegyalja régióban (Podpoľanie) történt medvetámadásra.

Feljelentést tesz a környezetvédelmi tárca a medvék etetése miatt
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Az Állami Természetvédelem (ŠOP) terepet felmérő csoportja szerint ugyanaz az anyamedve támadt két emberre. A nősténynek három bocsa van. A szakértők figyelmeztetnek, hogy megkezdődött a medvék párzási időszaka, a nőstények pedig védik bocsaikat. A felnőtt hímek ugyanis megölik a bocsokat, hogy a nőstény tüzelni kezdjen. „Az anyamedvék a biztonságos helyeket keresik, emberre csak akkor támadnak, ha veszélyeztetve érzik a bocsokat” – közölte a minisztérium.

A Polyána-hegyalja vidékét folyamatosan figyelik a természetvédők, a környezetvédelmi tárca szerint ugyanis itt évek óta rendszeresen etetik a medvéket, feltehetően orrvadászat, vagy a példányok kilövésének kikényszerítése céljával.

A tárca szerint további gondot jelentenek a térségben a turisták számára kialakított fotós lesek, amelyekből természetes környezetükben fényképezhetik a medvéket.

A minisztérium megvárja a szerdán (május 11.) történt medvetámadás részleteit tisztázó vizsgálat eredményét.

A büntetőfeljelentés mellett a tárca rövidesen ismerteti, milyen segítséget tud nyújtani azoknak a településeknek, melyek közelében rendszeresen bukkannak fel nagyragadozók.

TASR