Feljelentést tett a nagymegyeri főellenőr az izsapi kinyomóvezetéknél kiszámlázott költségek miatt

2020. június 1. - 07:14 | Régió

Nagy Albert főellenőr a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzott szavai szerint hivatalból feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, amiért felmerült, hogy az izsapi kinyomóvezetéket elhelyező cég indokolatlanul  számlázott ki a városnak bizonyos költségeket, a város pedig azokat térítette. Holényi Gergő polgármester rámutatott, hogy a törvényes közbeszerzés után megkötött szerződés is ilyen költségeket tartalmaz.

Feljelentést tett a nagymegyeri főellenőr az izsapi kinyomóvezetéknél kiszámlázott költségek miatt
Archív fotók: Cséfalvay Á. András

A főellenőr a város weboldalán is megtalálható jelentése szerint az izsapi csatornázás első szakaszaként beharangozott kinyomóvezeték elhelyezése kapcsán kiírt közbeszerzést ugyan törvényesen folytatta le a város, tehát törvényesen lett kiválasztva a kivitelező, az egyházkarcsai székhelyű Gas-Mount kft., a munkák elvégzése során viszont felmerültek bizonyos tételek, melyeket Nagy Albert a jelentése szerint szakemberekkel való konzultációja alapján indokolatlanul számlázhattak ki a városnak, a város pedig térítette.

Konkrétumként említi a vezeték számára kiásott árokban elhelyezett, dúcoláshoz szükséges, 2,25 méter magas és 3 méter széles, kétoldalú merevítő boxok használatát az 1272,5 méteres szakaszon. A főellenőr megjegyzi, hogy a szakasz hosszúsága, illetve a két belső falának 3817 négyzetméteres felülete 1,5 méter mélységet vetít előre, ami a jelzett 60 centiméteres szélességgel együtt szerinte az elérhető fotódokumentáció alapján is megfelelő, ugyanakkor véleménye szerint nem férhet bele az említett box. Ha 1,5 méter mély volt az árok, akkor 75 cm fent értelemszerűen kilógna.

A jelentésben a főellenőr által illusztrációként használt fotókat megtaláltuk egy Ekoform nevű cég weboldalán, ahol két standard merevítő boxot említenek a dúcoláshoz. Az egyik a fent említett 3x2,25 méteres, a másik pedig 3x1,5 méteres. Leírják, hogy ezeket minimálisan 1,5 méter mély és 60 centiméter széles árokban lehet használni. Hogy a kisebbik box megfelelő lett volna-e a magasságával elvileg megegyező mélységű árokba, azt szakmai szempontból nem tudjuk megmondani.

A szerződések központi jegyzékében viszont elérhető a céggel kötött, közel 167 ezer euróról szóló kontraktus, melynek melléklete tartalmazza az egyes kiadási tételeket, köztük a 3x2,25 méteres kétoldalú merevítő boxok használatát, elhelyezésük és eltávolításuk költsége pedig a szerződés szerint ugyanannyi, mint amennyit kifizettek értük, adó nélkül kb. 38 ezer euró.

Holényi Gergő polgármester is rámutatott erre. „A közbeszerzés feltételeit fogalmazták szerződésbe, ezt írtam alá, a szerződés pontjaiból született meg a végeges számla, ami ki lett fizetve, szóval az én értelmezésemben a városi hivatal elvégezte a kötelezettségeit” – emlékeztetett.

A főellenőr ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a munkálatoknak volt egy építkezési naplója, mely meghatározott egy építkezési felügyelőt, akinek a munkálatokat garantálnia kellett. Ez meg is történt, kérdés szerinte viszont az is, hogy ez az építkezési napló mikor született, mivel felmerül szerinte annak gyanúja is, hogy azt követően, hogy bejelentést tett az ellenőrzésről. Nincs benne megemlítve, hogy hasonló merevítő boxokat használtak volna az ároknál mélyebb, helyenként akár 6-7 méter mely aknáknál, éppen ezért szerinte felmerül, hogy egyáltalán nem használtak ilyesmit. Másrészt néhány dátum nem ül a naplóban, példaként említi, hogy azookn a napokon, melyeken még elvileg az ásási munkálatok zajlottak, már a vezeték nyomáspróbája is zajott, holott az még le se lehetett fektetve.

Említést tesz arról is, hogy az építkezési felügyelő munkájára vonatkozó megrendelés, sem szerződés vele nem volt érvényben a munkálatok megkezdésekor, megrendelés csupán az elvégzett munka átadása után 16 nappal született, így viszont kérdés, milyen megbízás alapján vezette az állítólagos naplót a felügyelő.

A főellenőr szavai szerint közpénzek hűtlen kezelése, illetve hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Vitát váltott ki az izsapi kanalizáció kapcsán az is, hogy a város által benyújtott, mintegy 3,6 millió eurós projektet a környezetvédelmi minisztérium visszadobta. Míg ugyanis a kinyomóvezetéket a város saját költségén biztosította, addig a teljes csatornázásra EU-s támogatást készültek felvenni.

Néveri Sándor

E ponton ugyanis előjöttek a város műszaki szolgáltatásait biztosító TSM Kft. anyagi gondjai, ami miatt Holényi a közelmúltban visszahívta az eddigi ügyvezető igazgatót, Paxián Károlyt. A képviselők azt rótták fel a polgármesternek, hogy míg a kinyomóvezeték 167 ezres projektjét nem bízta a TSM-re, addig a több milliós csatornázási projektet rábízta volna, miközben arra a cég nem rendelkezik kellő gépparkkal és megfelelő kapacitásokkal.

Holényi erre úgy reagált, hogy a TSM-nek lett volna lehetősége bejelentkeznie a kisebb projektre, de nem tette, a másik esetében viszont szavai szerint szüksége lett volna a városnak arra, hogy saját cége legyen abban partner, de az igazgató azt elutasította. A minisztérium pedig Holényi szavai szerint azt hozta fel indokként a projekt elutasításánál, hogy a városnak nincs szerződéses partnere a megvalósításra. Néveri Sándor képviselő ezt csúsztatásnak nevezte, Holényi szerint viszont nem az.

„Tavaly mindent megtettem azért, a vasárnapjaim is rámentek, hogy Izsap városrészt minél előbb kanalizálhassuk. Mivel ahhoz, hogy bennmaradjunk a minisztériumi versenykiírásban, nem maradt más lehetőségünk, csak ha saját cégünk beruházásaként valósítjuk meg a projektet, biztosítottam az ügyvezetőt afelől, hogy minden segítséget megkap. 15 hónapunk lett volna felkészülni a munkákra. Az ügyvezető – ha jól tudom, a képviselők javaslatára – nem írta alá a szerződést, Izsap városrészben pedig emiatt nem tudjuk elkezdeni a kanalizáció építését jövőre” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy ugyanakkor továbbra is érvényben van az izsapi kanalizáció kiépítésére vonatkozó határozat. „Továbbra is szeretnénk megoldani Izsap városrész csatornázásra való rákötését. Ha nem támogatásból, akkor önerőből” – húzta alá.

(SzT)