Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

2020. augusztus 13. - 19:43 | Régió

Felkészültek az új típusú koronavírus-járvány második hullámára pozsonyi kórházak. Elegendő védőfelszerelés és orvosi eszköz van az egészségügyi intézményekben - tájékoztatta a TASR hírügynökséget szóvivője útján a Szív- és érrendszeri betegségek országos intézete (NÚSCH), a Nemzeti Onkológiai Intézet (NOÚ), a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) és a pozsonyi gyermekkórház (NÚDCH).

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Az egészségügyi minisztériummal együttműködve megteszünk minden szükséges lépést, hogy továbbra is sürgős ellátást tudjunk nyújtani minden betegnek, és ezzel egyidejűleg biztonságosan elláthassunk minden olyan COVID-19-betegségben szenvedő pácienst, aki kórházi ápolásra szorul. 120 ágyat tudunk erre a célra azonnal elkülöníteni a Kramárei kórház infektológiai pavilonjában, valamint 12 ágyat a ružinovi kórház tüdőosztályán" - mondta Eva Kliská, az egyetemi kórház szóvivője.

„A COVID-19 világjárvány kitörése óta szoros megfigyelés alatt tartjuk a szlovákiai járványügyi helyzet alakulását, az összes intézkedést is ehhez igazítjuk. Szükség esetén újra megnyitjuk a COVID-részleget az onkológiai intézetben" - tájékoztatott a kórház kommunikációs osztálya. A betegeknek űrlapot kell kitölteniük, a látogatókról pedig nyilvántartást vezetünk.

A kórházakban ellenőrző vizsgálatokat is végeznek. „A szívkórház bejáratánál végzik ezeket a vizsgálatokat" - mondta Soňa Valášiková, a Szív- és érrendszeri betegségek országos intézetének szóvivője.

„Számos intézkedést fogadtunk el és hajtunk végre, új mintavételi pontot létesítünk és újra kialakítottuk azt a munkahelyet, ahonnan tovább küldik a betegeket. Ez a részleg a rendelőintézet előcsarnokában, közvetlenül a regisztrációs központ bejárata mögött található. Ezt a bejáratot kizárólag a betegeknek, az őket kísérőknek és a látogatóknak tartjuk fenn"

- magyarázza Dana Kamenická, a kórház szóvivője.

Elmondta, a gyerekeket csak egy, egészséges személy kísérheti vizsgálatra. A bejáratnál azonosítják azokat, akiknél felmerült a COVID-19-fertőzés gyanúja.

„Mérjük minden beteg és a beteget kísérő személy testhőmérsékletét. A kórházba csak szájmaszkban lehet belépni és kötelező a kézfertőtlenítés"

- tette hozzá a szóvivő.

A Nemzeti Onkológiai Intézetben is mindent megtesznek azért, hogy mérsékeljék a fertőzés kockázatát. „Ellenőrizzük, hogy a betegek betartják-e a járványügyi óvintézkedéseket, vagyis viselik-e a szájmaszkot, fertőtlenítik-e a kezüket a bejáratnál, és megmérjük az épületbe belépők testhőmérsékletét" - közölte az onkológiai intézet. A látogatóknak jelentkezniük kell az osztályon szolgálatot teljesítő nővérnél, ki kell tölteniük és alá kell írniuk egy adatlapot.

A látogatási idő lerövidül, és a fekvőbeteghez legfeljebb két látogató mehet be, maximum egy órára. A járóbetegek kizárólag a szabadban vagy a közös helyiségekben fogadhatnak látogatókat, látogatási időben.

A védőeszközökkel kapcsolatban Kliská elmondta, elegendő felszerelés van az egyetemi kórházban, az előző időszakból is maradt, és szükség esetén tudnak még rendelni. Összesen 110 lélegeztetőgép van a kórházban. A gyermekkórházba folyamatosan érkeznek a szükséges eszközök, felkészültek arra is, ha esetleg több felszerelésre lenne szükség.

TASR