Felkészültünk a majomhimlőre Szlovákiában is, rendelkezésre állnak megfelelő gyógyszerek

2022. június 14. - 15:55 | Belföld

Szlovákiának fel kell készülnie a majomhimlő megjelenésére – mondta Peter Sabaka infektológus, aki a TASR-nek megerősítette, hogy rendelkezésre állnak a diagnosztikai eszközök és a megfelelő gyógyszerek.

Felkészültünk a majomhimlőre Szlovákiában is, rendelkezésre állnak megfelelő gyógyszerek
Fotó: TASR/AP - illusztráció

„Ha felmerül a betegség gyanúja, tudjuk diagnosztizálni, és képesek vagyunk izolálni a fertőzöttet" - mondta Sabaka, és hozzátette, a világon az esetek túlnyomó többségében járványügyi okokból kerülnek kórházba a majomhimlővel fertőzött emberek. „Egyébként nem szorulnának kórházi kezelésre" - magyarázta. A fertőzést, mint ahogy a COVID-19-nél, PCR-teszttel állapítják meg, és a szakember hozzátette, ezzel a módszerrel szinte bármilyen fertőző betegséget diagnosztizálni lehet.

A majomhimlő elleni gyógyszerek rendelkezésre állnak - mondta. „Ezeket az orvosságokat korábban bizonyos herpeszes fertőzések kezelésére fejlesztették ki" - közölte az infektológus.

Több európai országból, például Csehországból is jelentettek már majomhimlős eseteket, Szlovákiában eddig nem erősítették meg a fertőzést - tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.


(TASR)