Fellélegezhetnek a párkányi páciensek: most már semmi sem fenyegeti az orvosi ügyeletük létét

Eddig csupán lehetőségként működött az orvosi ügyelet (LSPP) Párkányban, egy mai fejleménynek köszönhetően ez most már kötelezővé válik – nyilatkozta portálunknak Bastrnák Tibor. 

Fellélegezhetnek a párkányi páciensek: most már semmi sem fenyegeti az orvosi ügyeletük létét
Illusztrációs fotó: Paraméter

A Híd egészségügyi szakpolitikusa elmondta, hosszas egyeztetést követően ma találkoztak a tárcát irányító miniszterrel, és Tomáš Drucker az eddigi létesítmények listáját Párkánnyal és Királyhelmeccel kibővítette .

Az orvosi ellátásról szóló új törvény értelmében minden járásban kell, hogy működjön egy orvosi ügyelet. Az Érsekújvári járáshoz tartozó Párkány 50 kilométerre található a járási székhelytől, ezért a Duna-parti városban mindig mutatkozott igény egy ottani ügyeletre, ami eddig lehetőségként működött is.

A helyzete azzal stabilizálódik, hogy mostantól a település ilyen intézete hivatalosan is a kötelezően fenntartandó kategóriába tartozik.

Egyébként a 2017 novemberétől hatályos jogszabály szerint nyártól módosul az orvosi ügyeletek rendje és egységesedik a működésük. Az egészségügyi tárca rövedesen pályázatot ír ki az ügyeletek működtetésére, és aztán a sikeres pályázók a nyártól munkába állhatnak.

Ezeknek a  ügyeleteknek még a neve is megváltozik, legalábbis a szlovák változatban: a jelenlegi lekárska služba prvej pomoci (LSPP) ambulantná pohotovostná služba (APS) verzióra vált. Lényegesebb ennél azonban, hogy júliustól a most még délután 16 órától reggel 7-ig nyitvatartó ügyeletek hétköznap már este 22 órakor bezárnak majd. Éjszaka nem lesz ambuláns ügyelet, de sürgős esetben, amikor a páciens tényleg rászorul az azonnali orvosi ellátásra, azt természetesen a kórházak megerősített sürgősségi osztályain ellátják.

(sárp)