Fellőtték a Pejtou (Beidou) kínai navigációs rendszer utolsó műholdját

2020. június 23. - 10:55 | Tech

Kínában kedden útnak indították a Pejtou (Beidou-BDS3) navigációs rendszer legutolsó műholdját, ami a rendszer kiépítésének befejezését jelenti - közölte az Űrtechnológiai Kínai Akadémia (CAST).         

Fellőtték a Pejtou (Beidou) kínai navigációs rendszer utolsó műholdját
Fotó: AP

A tájékoztatás szerint a navigációs rendszer 35. műholdját a Hosszú Menetelés-3B típusú hordozórakétával lőtték fel a Szecsuan tartományban található Hszicsang műholdkilövő állomásról helyi idő szerint reggel 9 óra 43 perckor. Ez volt a Hosszú Menetelés rakétasorozat 336. kilövése, amely teljes siker - közölte a műholdkilövő állomás.

A műhold földkörüli pályára állása után a BDS-3 rendszer utolsó eszköze lesz, a rendszer navigációs szolgáltatást nyújt Egy Övezet - Egy Út kezdeményezésben részt vevő államokban, és szinte már teljes globális lefedettséggel működik.

Kína 2000-ben kezdte meg saját navigációs rendszerének a kiépítését annak érdekében, hogy megszüntesse függőségét az amerikai GPS rendszertől. A projektet három szakaszban valósították meg.

30 műholdból áll: 24 MEO - közepes magasságú Föld körüli pályán -, három GEO - geoszinkron pályán - és három IGSO - az egyenlítői síkkal nagyobb szöget bezáró geoszinkron pályán lévő - műhold alkotja.

A három GEO műhold, köztük a kedden felbocsátott utolsó, jelentősen javítja a rendszer technikai mutatóit - közölte a CAST.

A kínai Pejtou a világon a negyedik navigációs rendszer az amerikai GPS, az orosz Glonassz és az Európai Unió Galileo rendszere után.

(MTI)

Címkék: navigáció, műhold