Felment a műtrágya ára is, a visszafogott termelés újabb dráguláshoz vezethet

2021. október 27. - 14:30 | Belföld

A modern, ásványi alapú műtrágyák ugyan hatékonyabbak, mint a régi szervesek, előállításukat viszont jelentősen több tényező befolyásolja.

Felment a műtrágya ára is, a visszafogott termelés újabb dráguláshoz vezethet
Illusztráció (Fotó: TASR)

Itt van például a jelenlegi energiakrízis: a vágsellyei Duslo adatai szerint szeptemberben a földgáz értéke 40 euróval 90-100-ra nőtt megawattóránként, amit a gyártók a készítmények áraiban tükröztetnek. Ladislav Kováč, a Matex nevű mezőgazdasági cég ügyvezető igazgatója szerint, ha a nitrogénalapú műtrágyát összehasonlítja a tavalyival, akkor előző évben 330 eurót adott a karbamidért, míg idén ugyanazért a mennyiségért 620 eurót kell fizetnie. A mezőgazdászok 20 százalékos emelkedésre számítanak az összes kiadást illetően.

Az árak emelkedése mellett attól is tartanak, hogy kevés lesz az anyag, ugyanis ez már nem kifizetődő a gyártóknak. A Duslo például már minimumra vitte az előállítást.

A korlátozások nem csupán itthon, hanem a kontinens egyéb részein is problémát okoznak, ezzel kapcsolatban pedig lehetséges kiesések várhatók az üzletekbe való szállítmányozásban. Marek Kováč, az Agrichem Ximix ügyvezető igazgatója szerint, ha nem lesz elegendő műtrágya, az azt jelentené, hogy a hektáronkénti hozam minimálisan a felére csökken.

Miroslav Štefček, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara alelnöke szerint egyesek úgy taktikázhatnak, hogy nagyobb tartalékokat halmoznak fel a termőföldben, amivel ideiglenesen csökkenthetik a műtrágya adagolását, de ez hosszú távon nem biztos, hogy kedvező hatással lehet a termésre.


(hnonline.sk)