Felmentette a bíróság Marian Kočnert a cetlik ügyében

2021. december 2. - 11:07 | Belföld

A pozsonyi I-es számú járásbíróság szenátusa csütörtökön felmentette Marian Kočnert a börtönből küldözgetett cetlik ügyében.

Felmentette a bíróság Marian Kočnert a cetlik ügyében
Fotó: TASR

A bíróság szerint Kočner ezzel kapcsolatos tette nem volt bűncselekmény, annak ellenére sem, hogy szakértő is megerősítette és a szenátus is elismerte, hogy az ő kézírása szerepelt a cetliken.

Az is bizonyosságot nyert, hogy Peter Tóth, a Szlovák Titkosszolgálat volt tagja hozzájutott az irományokhoz. Az üzenetküldést azonban a bíróság nem tekinti bűncselekménynek.

"Az, hogy Marian Kočner valamilyen módon üzenetet küldött a börtönből, a szenátus elnöke szerint még nem jelenti az igazságszolgáltatás akadályozását" - közölte Marek Filo, a szenátus elnöke.

A bíróság döntését azzal indokolta, hogy Kočner a cetlik küldése idején nem volt ún. kollúziós letartóztatásban.

A bíróság felhívta a figyelmet az ügyben felmerülő logikai ellentmondásokra is. Filo rámutatott, hogy Tóth tanúvallomása nem volt teljesen összhangban a cetlik tartalmával. Hangsúlyozta, hogy akkor történt volna bűncselekmény, ha Kočner arra akarta volna kényszeríteni a tanút, hogy hamisan tanúzzon a televíziós váltók ügyében.

"Ez azonban nem nyert bizonyosságot" - tette hozzá a szenátus elnöke.

A döntés nem jogerős, fellebbezni 15 napon belül lehet. Ronald Kutiš, a Trencséni Kerületi Ügyészség ügyésze már élt a lehetőséggel. Az ügyész korábban 22 év ún. összegző büntetést kért a vádlottra a cetlik ügyében. Ez már tartalmazta volna a váltóhamisításért kiszabott, 19 év szabadságvesztést is.

Az üggyel kapcsolatban legutóbb október végén hallgatták meg Andrej Šabík ügyvédet, aki a múltban Kočnert képviselte. Az ügyvéd tagadta, hogy cetliket vett volna át ügyfelétől, amikor a börtönben látogatta őt.

Marian Kočnert 2018 júniusában rakták vizsgálati fogságba a Markíza-váltók ügyében, és azon volt, hogy valahogy kiszabaduljon a rácsok mögül. A rendőrség szerint Kočner a hamis váltókkal kapcsolatban megpróbált a fogságból manipulálni, úgy, hogy bizalmi emberén keresztül kijuttatott cédulákra vázolta fel a tennivalókat, kinek, mit kell tenni az ő érdekében. Az egykori SIS-ügynöknek, Peter Tóthnak küldött levélke szerintük olyan instrukciókat tartalmazott, hogyan lehetne befolyásolni a hamis váltók ügyének nyomozását. Az utasítás szerint Tóthnak kapcsolatba kellett lépnie a szintén ex-ügynök Roman Osuskýval.

A hamisított váltók miatt Kočner idén januárban jogerősen 19 éves börtönbüntetést kapott, időközben pedig a rács mögül küldözgetett cetlik ügyében is vádat emeltek ellene. Tavaly szeptemberben Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a Specializált Büntetőbíróság felmentette Ján Kuciak újságíró és egykori jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól, a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében azonban a bíróságnak újra kell tárgyalnia a Kuciak-gyilkosság ügyét. Tehát továbbra is vádlottként szerepel, akárcsak az ügyészek meggyilkolásának elkészítése ügyében is.


(TASR)