Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

FELMÉRÉS: 27,3% mérlegelné, hogy egy PS/Spolu és Za ľudí alkotta koalícióra szavazzon

Ha ez meg is valósulna, akkor egy ilyen formáció nagy valószínűséggel megnyerné a választásokat. A Markíza rendelt meg egy közvélemény-kutatást a Focus ügynökségnél, melyen a PS/Spolu és az Andrej Kiska vezette Za ľudí választások előtti koalíciójának választási potenciálját mérték meg.

FELMÉRÉS: 27,3% mérlegelné, hogy egy PS/Spolu és Za ľudí alkotta koalícióra szavazzon
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

A megkérdezettek 8%-a egyértelmű igennel válaszolt, míg 19,3% mérlegelné ezt. 65,6% nem szavazna erre a formációra, 7,1% pedig nem tudott választ adni.

Martin Slosiarik, a Focus vezetője figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy ebből nem szűrhető le közvetlenül a koalíció támogatottsága, csak a választási potenciálja. Tehát 27,3% azok aránya a teljes népességen belül, akik elképzelhetőnek tartják, hogy voksukat a PS/Spolu-Za ľudí hármas koalícióra adják.

Közölte továbbá azt is, hogy a felmérést még a Za ľudí alakuló ülése előtt készítették, ami adott esetben még befolyásolhatta a választók kedvét.

A PS/Spolu szavazói közül 88,7% szavazna (50,2% biztosan, 48,5% mérlegelné) a hármas koalícióra, míg a Za ľudí esetében ez az arány még egy picit magasabb, 89,3% (46,2% / 43,1%).  Az egyik szimpatizánsai esetében 11,3, míg a másik esetben 10,7%-ot viszont eltántorítana a választásokon való részvételtől a koalíciójuk.

Érdekesség az is, hogy a többi párt választóit hogyan befolyásolná egy ilyen koalíció. A Focu felméréséből kiderül, hogy az MKP (!) szimpatizánsainak 8,41%-a biztosan a hármas koalícióra szavazna - tehát az MKP helyett! Egyik párt esetében sem ilyen magas ez az arány. A Tomáš Drucker által alapított Dobrá voľba esetében 5,1, a Sme rodinánál 3,2, az SaS-nél 2,6, a Hídnál pedig 2,5%.

A válaztási potenciál, tehát azok aránya, akik mérlegelnék adott esetben az átszavazást, az SaS-nél és az OĽaNO-nál a legmagasabb, 47,2%, illetve 40,26%. A Dobrá voľba esetében 30,3%, a Sme rodinánál pedig 29,53%. 

Még az SNS szimpatizánsainak 19%-át is megszólítaná ez a hármas koalíció, a KDH-nál 12,6%, a Hídnál 11,8%, az MKP-nál pedig 7,21% mérlegelné az átszavazást.

(SME)