FELMÉRÉS: Az emberek csaknem 50 százaléka elégedett Čaputová sikerével

2019. május 6. - 10:39 | Belföld

Már csak néhány hét választja el Zuzana Čaputovát attól, hogy hivatalosan is kinevezzék államfőnek.

FELMÉRÉS: Az emberek csaknem 50 százaléka elégedett Čaputová sikerével
Fotó: Cséfalvay Á. András

A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Markíza felkérésére készített felmérést április 8. és 14. között, amelyben arról érdeklődtek, hogy az emberek elégedettek-e, illetve milyen mértékben elégedettek Zuzana Čaputová megválasztásával.

A megkérdezettek 21,5 százaléka nagyon elégedett az elnökválasztás eredményével. Az inkább elégedett lehetőséget 26,4 százalék választotta.

Ellenkezőleg, a közvélemény-kutatásban részt vevők 22,6 százaléka válaszolt úgy, hogy nagyon nem elégedettek Čaputová győzelmével. További 23,2 százalékuk inkább nem elégedett. A megkérdezettek 6,3 százaléka nem tudta eldönteni.

A nők elégedettebbek Čaputová győzelmével, mint a férfiak

A női válaszadók 53,9 százaléka azt választotta, hogy nagyon elégedett vagy inkább elégedett, és csak a 39,6 százalékul válaszolt úgy, hogy inkább nem vagy nagyon nem elégedett az eredménnyel.

Ami a férfiakat illeti, ők más véleményen vannak: 41,5 százalékuk nagyon vagy inkább elégedett, 52,4 százalékuk viszont egyáltalán vagy inkább nem elégedett Čaputová győzelmével.

Leginkább a Progresszív Szlovákia, legkevésbé a Smer-SD szavazói örülnek

Pártok szerint a legelégedettebbek a Progresszív Szlovákia és a Spolu szavazói - 94,2 százalékuk választotta az első két lehetőséget. Az SaS szavazóinak 80,6 százaléka elégedett az eredménnyel.

A Smer-SD szimpatizánsainak 88,8 százaléka azt válaszolta, hogy nagyon, illetve inkább nem elégedett Čaputová sikerével.

A Híd szavazóinak 46,1 százaléka volt inkább vagy teljesen elégedett az eredménnyel, 39,8 százalékuk viszont egyáltalán vagy inkább nem.


(tvnoviny.sk)