FELMÉRÉS: Az emberek inkább hisznek Žilinkának, mint Lipšicnek vagy a belügyminiszternek

2021. szeptember 19. - 14:39 | Belföld

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint – amelyet a TV Markíza megrendelésére készítettek – az emberek inkább hisznek a főügyésznek, mint a speciális ügyésznek és a belügyminiszternek.

FELMÉRÉS: Az emberek inkább hisznek Žilinkának, mint Lipšicnek vagy a belügyminiszternek
Forrás: TASR/cas.sk

Maroš Žilinkának a megkérdezettek 42 százaléka hisz, 45 százaléka viszont nem bízik benne. A főügyész népszerűsége február óta hat százalékponttal csökkent.

Daniel Lipšic speciális ügyész népszerűsége február óta 33-ról 29 százalékra csökkent, 62-ről pedig 65-re nőtt azok aránya, akik nem bíznak benne.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszternek mindössze a megkérdezettek 24 százaléka szavazott bizalmat, 66 százalék pedig azt jelezte, hogy nem hisz neki.

A Focus felmérése szeptember 1. és 7. között készült, tehát már azután, hogy kirobbant a rendőrségen belüli háború, a főügyész kiengedtek a vizsgálati fogságból a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) exigazgatóját, Vladimír Pčolinskýt.

Ha a főügyész és a speciális ügyész népszerűségét összehasonítjuk a politikusokéval, kiderül, hogy Peter Pellegrini (Hlas-SD) népszerűbb mindkettőjüknél a maga 44 százalékával. Második helyen Richard Sulík (SaS) áll 34 százalékkal, a harmadikon pedig Boris Kollár 31 százalékkal.

Žilinkában elsősorban a Hlas és a Republika szavazói bíznak (60-60 százalék), majd következnek a Smer (57 százalék) és a Szövetség (45 százalék) szavazói. Lipšicnek viszont az OĽaNO szavazói hisznek nagyobb arányban (67 százalék), valamint az SaS (58 százalék) és a PS (55 százalék) választói.


(DenníkN/para)