FELMÉRÉS: Az emberek közel fele biztosan részt vesz a tömeges tesztelésen, akik pedig nem, azok is közölték, miért!

2020. október 20. - 15:18 | Belföld

A felmérést még azelőtt végezték, hogy ma közölték, karanténba vonulhat az, aki nem.

FELMÉRÉS: Az emberek közel fele biztosan részt vesz a tömeges tesztelésen, akik pedig nem, azok is közölték, miért!
Illusztráció
Kapcsolódó cikkek:
Az Egészségpolitikai Intézet volt igazgatója szerint lesz pozitív eredménye is az országos Covid-tesztelésnek, de fel kell készülni arra, hogy 50-100 ezer fals pozitív teszt lehet
Aki nem vesz részt a tesztelésen, valószínűleg 10 napra karanténba kell vonulnia
Tanúsítványt kapunk a tömeges tesztelés során, melyet ellenőrizhet a rendőr vagy katona az utcán

A Hospodárske noviny napilap megbízásából az AKO ügynökség végzett közvélemény-kutatást a tömeges tesztelésen való részvételt illetően.

A megkérdezettek 44,4%-a válaszolt úgy, hogy részt venne az ingyenes, országos, általános tesztelésen. További 28,3% azt válaszolta, hogy valószínűleg elmegy. Csupán 9,9% azok aránya, akik biztosan nem vesznek részt, és további 10,4% azoké, akik pedig valószínűleg nem. A megkérdezettek 7%-a nem akart vagy nem tudott választ adni erre a kérdésre.

Azokat, akik nem válaszoltak egyértelmű igennel, megkérdezték arról is, hogy miért tartanak a tömeges teszteléstől.

37,7% válaszolt úgy, hogy a mintavételi helyszínen történő megfertőződéstől fél, 34,3% hosszú sorokra és káoszra számít a szervezést illetően. 14,1% a gazdaság összeomlásától tart abban az esetben, ha mindenkinek karanténba kell vonulnia. 12,3% pedig úgy véli, hogy azok, akiknek pozitív lesz a tesztje, úgysem tartják majd be a kötelező házi karantént.

Ugyancsak 12% körüli azok aránya, akik egyáltalán nem tartanak semmitől, mégsem biztosak abban, hogy elmennek. 5% azon válaszadók aránya, aki pedig nem szeretné tudni, hogy fertőzött-e, ha nincsenek tünetei.

4,5% nem akart vagy nem tudott erre választ adni, 3,8% a tesztek pontatlanságától, megbízhatatlanságától tart, és ugyancsak 3,8% kellemetlennek tartja a tesztelés módját (orrtörlet).

A tesztelésre nem magabiztos igennel válaszolók közt 3,6% szerint nincs értelme a tömeges tesztelésnek, 2,2% pedig pusztán elutasítja azt.

(TASR)