FELMÉRÉS: Az SaS eltaknyolt, a Szövetségnek annyi

2022. szeptember 23. - 16:59 | Belföld

Az IPSOS közvélemény-kutató ügynökség készített felmérést ezer megkérdezett válaszai alapján szeptember 14. és 20. között a Denník N számára. Ez tehát az első felmérés, amely már az SaS koalícióból való kilépését is értékeli. Úgy tűnik viszont, hogy az SaS szimpatizánsai nem túl pozitívan.

FELMÉRÉS: Az SaS eltaknyolt, a Szövetségnek annyi
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Az IPSOS előző havi felméréséhez képest az SaS támogatottságát tekintve történt a legnagyobb elmozdulás. Az augusztusi 12,2%-hoz képest ugyanis szeptemberben csupán 9,3%-ot mértek nekik.

Az SaS ezzel el is veszítette a harmadik pozícióját a felmérésben, a PS pedig anélkül jött fel eléjük, hogy bármi történt volna most a párt háza táján, A PS támogatottsága Michal Šimečka elnökké választása óta emelkedett ismét 10% környékére, illetve az fölé, az IPSOS-nál viszont az augusztus elején végzett közvélemény-kutatáshoz képest nem tapasztaltak náluk releváns elmozdulást.

Kb. egy százalékkal emelkedtek a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD preferenciái, most 18,3%-ot tesznek ki, amivel megnyernék a választásokat. A második helyen zárna a Smer-SD, Robert Fico sűrű sajtótájékoztatói viszont nem vonzanak több szavazót hozzájuk, csupán a 15% körüli a szinten tartják a népszerűségüket.

A Smer-SD-től 4%-kal van lemaradva a PS, majd egy újabb nagy ugrással következik a 9,3%-os SaS. Igor Matovič és az OĽaNO immár stabilan viszatért a választások előtti támogatottsági szintjére, és most, ahogy augusztusban is, 7,8%-ot érne el a választásokon.

Enyhén emelkedett a Sme rodina támogatottsága, (6,4-ről 7,5%-ra), rajtuk kívül pedig még szintén 7%-os eredménnyel juthatna be a parlamentbe a Republika és 6,5%-kal az elmúlt két választásokon elhasaló KDH.

A kormánykoalíció jelenlegi három pártja (OĽaNO, Sme rodina és Za ľudí) 70 képviselői helyet tudhat magáénak a parlamentben, ám ha most volnának a választások, 27 helyet szereznének úgy, hogy a Za ľudí (1,7%) be sem jutna.

Pillanatnyilag sem a Hlas, a Smer és a Republika alkotta ellenzék, sem az OĽaNO, kiegészülve a PS-szel, az SaS-szel és a KDH-val nem tudnák megszerezni a parlamenti többséget. Mindkét formációnak szüksége volna a Boris Kollár-féle Sme rodinára.

Az Ipsos felmérése szerint egyébként egyetlen további párt sem jutna a parlamentbe, és amelyikek pedig kívül maradnának, azok nagyon.

Két százalék feletti eredményt érne el még az SNS (2,8%), az ĽSNS (2,7%), és a Szövetség (2,1%). Utóbbi az Ipsos augusztusi felmérésben is ugyanígy végzett, tehát bebetonozódni látszik a 2-3% közötti támogatottsága az egyesített magyar pártnak, és ez nem kínál túl fényes jövőt.

Alternatívát jelenthetne a Simon Zsolt-féle Magyar Fórum, amely viszont még ennél is gyengébb eredményt produkált, noha a Denník N cikkéből nem derül ki, mennyire.

(Denník N)