FELMÉRÉS: Boris Kollár döntheti el, ki kormányozzon...!

2019. szeptember 19. - 12:34 | Belföld

Nyilvánosságra hozta szeptemberi felmérésének eredményeit a Focus közvélemény-kutató ügynökség, mely alapján egy most megtartandó parlamenti választások esetén tulajdonképpen Boris Kollár pártja lehetne a mérleg nyelve

FELMÉRÉS: Boris Kollár döntheti el, ki kormányozzon...!
Illusztráció

A Smer szuverén módon továbbra is a legerősebb párt, ám nehezen tudna kormányt alakítani. Csakúgy, mint az ellenzék. Utóbbinak ehhez hat formáció együttműködése szükséges, amelyek közül a PS/Spolu már eleve két párt koalíciója. Ráadásul az említettek között ott lenne az eléggé értelmezhetetlen és szerteágazó Sme rodina, Boris Kollárral az élén, melynek legutóbb is sikerült olyan képviselőket bejuttatni a parlamentbe, akik aztán kiléptek közülük, és függetlenként mostantól életben tartják a kisebbségi kormánykoalíciót.

A Robert Fico vezette Smer a Focus felmérése szerint a választók 21,7%-ának szavazatát nyerné el, amivel jócskán megelőzi a két tíz százalék feletti formációt: a PS/Spolu 13,3%-ot, míg a Marian Kotleba vezette ĽSNS 10,6%-ot szerezne.

Utánuk a következő csoport hat, egyenként 7-6%-os támogatottsággal bíró pártból áll. A Sme rodina 7,2%-ot, a KDH 6,9, az SNS és az OĽaNO 6,8, a Za ľudí 6,5, az SaS pedig 6,4%-ra esélyes. Ezzel véget is ér azoknak a pártoknak a sora, amelyeket a parlamentbe mért a Focus, a Híd ugyanis már mélyen a parlamenti küszöb alatt kóvályog a maga 4,1%-ával, az MKP támogatottsága pedig még annál is mélyebben, 3,3%-on áll, míg Tomáš Drucker új pártja, a Dobrá voľba első valamire való felmérése alapján a szavazók 2,1%-át szólítja meg.

Ha a Focus felméréseit vesszük alapul, akkor Andrej Kiska pártja (Za ľudí) erősödött a leginkább, az augusztus elején mért 5%-os határról ugyanis 6,5%-ra erősödött. Feltehetően csórnak szavazókat a PS/Spolutól is, ugyanis amaz pedig 15,3%-ról gyengül 13,3%-ra a listavezetőjük, Michal Truban füllentése után.

Ha a mai demokratikus ellenzék szeretne kormányt alakítani, akkor a PS/Spolu-KDH-OĽaNO-Za ľudí-SaS mellé szükség volna a Sme rodinára. Így volna 82 mandátumuk.

Teoretikusan kormányt alakíthatna a Smer, az SNS, az ĽSNS és a Sme rodina is, 81 mandátumuk lenne. Nehéz megjósolni, hogy ez valóban létrejöhetne-e, ugyanis Peter Pellegrini, Richard Raši és Branislav Ondruš élesen elutasítja a Kotlebáékkal való kormányzást, a Sme rodina pedig a Smert, de láttunk mi már karón varjút.

(Denník N)