FELMÉRÉS: Egyre távolodik az első hármas, egy magyar érdekeltségű párt is a parlamentbe jutna

2023. augusztus 22. - 08:57 | Belföld

Ha augusztusban rendezték volna a parlamenti választásokat, akkor azt a Smer-SD nyerte volna meg 23,4 százalékkal – derül ki a Polis Slovakia felméréséből, amit a Zoznam vállalat megbízásából készített el.

FELMÉRÉS: Egyre távolodik az első hármas, egy magyar érdekeltségű párt is a parlamentbe jutna
Fotó: TASR

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a második helyen a Progresívne Slovensko végzett volna 14,2 százalékkal, a dobogó legalsó fokára pedig a Hlas állhatott volna fel 12,9 százalékkal.

Az adatok azt mutatják, hogy a Smer és közvetlen kihívói között még mindig jelentős a különbég. A PS és a Hlas is enyhén erősödött, utóbbi viszont nem annyira, hogy visszavegye a második helyet. Az első hármas után jelentősen lemaradva következik a többi párt.

Bekerülne a parlamentbe a Republika, amely a felmérésben 6,6 százalékot szerzett – a júliusi 8 százalékos preferenciához képest ez jelentős visszaesésnek számít. Következik az SaS, amely 6,5 százalékával eltávolodott a veszélyzónától.

Bejutna továbbá a parlamentbe az SNS (6,1 százalék), a Szövetség (5,3 százalék), a Sme rodina (5,3 százalék) és a KDH is (5,2 százalék). Az OĽaNO és barátai támogatottsága a Polis felmérése szerint 5,6 százalékos, ami messze van a 7 százalékos határtól (koalícióként ennyit kell elérnie).

Nem kerülne be a parlamentbe a Demokrati (2,3 százalék), a ĽSNS (2,2 százalék), a Kékek, Híd páros (1,8 százalék) és a Magyar Fórum (1,1 százalék).

Ami a mandátumokat illeti: a Smer 41, a PS 25, a Hlas 23, a Republika 12, az SaS és az SNS 11-11, a Szövetség, a Sme rodina és a KDH pedig 9-9 helyet kapna.


(topky.sk)