FELMÉRÉS: Esélytelen a bejutásra a Híd és az MKP is – Boris Kollár döntheti el, ki kormányozzon!

2019. szeptember 4. - 13:45 | Belföld

Siralmas eredményt hozott a szlovákiai magyarokat képviselő pártokra nézve az MVK intézet felmérése. Mindkettő parlamenten kívül maradna, mégpedig vastagon. Érdekesség az is, hogy adott esetben az döntheti el, hogy ki alakíthat kormányt, hogy Boris Kollár melyik irányba hajlik.

FELMÉRÉS: Esélytelen a bejutásra a Híd és az MKP is – Boris Kollár döntheti el, ki kormányozzon!
Menyhárt József és Bugár Béla pártelnökök
Az MVK augusztus 12. és 20. között végezte nemre, korra, iskolai végzettségre, nemzetiségre és régiókra reprezentatív felmérését, 1075 személyt kérdeztek meg. A felmérés standard szemtől szembeni megkérdezés útján történt. Azt kérdezték az emberektől, hogy ha ma tartanák a parlamenti választásokat, akkor mely pártra szavaznának.

Kezdjük viszont azzal, hogy egy most esedékes parlamenti választást az MVK felmérése szerint a Smer-SD nyerne meg, melynek sikerült preferenciáit 20% felett tartani. A megkérdezettek 20,7%-a választaná a Robert Fico vezette pártot.

A második helyen az egyelőre parlamenten kívüli, de immár hosszabb távon is a legerősebb ellenzéki erőnek minősülő PS/Spolu koalíció végezne a maga 13,3%-os támogatottságával. Más felmérésekhez képest feljött a harmadik helyre viszont az Alojz Hlina vezette KDH, amelyre a válaszadók 9,4%-a voksolna.

Negyedik helyre kerülne 8,5%-os támogatottsággal az SNS, amely ezzel hosszú idő után megelőzné preferenciáival a Marian Kotleba vezette ĽSNS-t, arra ugyanis csak a válaszadók 8,1%-a voksolna.

Erősödni látszik az exállamfő, Andrej Kiska pártja is, a Za ľudít az emberek 7,9%-a választaná, míg Igor Matovič mozgalmát 6,9%-uk. Jócskán megzuhant az SaS és a Boris Kollár-féle Sme rodina, mindkettőt épphogy a bejutási küszöb fölé mérték egyaránt 5,5-5,5%-kal.

És most jön a lényeg a szlovákiai magyarok szempontjából, ugyanis nemhogy parlamenti képviseletük nem lenne az MVK felmérése alapján, de még a statisztikai hibát figyelembe véve is távol van mindkét őket képviselő párt a parlamenti bejutás határától. A Híd párt támogatottsága lecsökkent 3,8%-ra, az MKP-é pedig 3,4%-ot tesz ki. (Tegyük hozzá, hogy a felmérés még a két párt közti koalíciós tárgyalások alatt zajlott, melynek végeredménye még nem volt ismert.)

Ami a parlamenti képviselői mandátumok megoszlását illeti, a következőképp nézne ki:
Smer-SD - 36
PS/Spolu - 23
KDH - 16
SNS - 15
ĽSNS - 14
Za ľudí - 14
OĽaNO - 12
SaS - 10
Sme rodina - 10

Ez azt jelenti, hogy a Smer-SD az SNS-szel és az ĽSNS-szel együtt is csak 65 képviselőt adna ki, ha pedig adott esetben a Sme rodina csatlakozna hozzájuk, akkor is csak a parlament felét tennék ki (75). A másik oldalon a PS/Spolu a KDH-val, a Za ľudíval, az OĽaNO-val és az SaS-szel ugyancsak 75 képviselői mandátumot szerezne a Sme rodina nélkül, tehát Boris Kollár pártja lehet a mérleg nyelve.

(SITA/SME)