FELMÉRÉS: Ficóéknak elég lenne a hármas koalíció, fej fej mellett a PS és a Hlas

2023. szeptember 18. - 12:39 | Belföld

A SANEP közvélemény-kutató ügynökség felmérése alapján is a Smer-SD a legerősebb párt alig két héttel a parlamenti választások előtt. A TA3 megrendelésére készített felmérés szerint Ficóéknak elég lenne a Hlasszal és egy másik párttal koalícióra lépnie a kormányzáshoz.

FELMÉRÉS: Ficóéknak elég lenne a hármas koalíció, fej fej mellett a PS és a Hlas
Fotó: Szinghoffer Mátyás - illusztráció

A szeptember közepén készített felmérés alapján a Smer-SD megugrotta a 20 százalékos küszöböt: a SANEP 22,2 százalékon mérte Robert Fico pártját, majd jócskán lemaradva, szinte fej fej mellett következik a Progresszív Szlovákia (PS) 15,7 százalékkal és a Hlas 15,2 százalékkal.

Az első hármastól szintén alaposan lemaradva következik a negyedik Republika 7,5 százalékkal, az OĽaNO és barátai 6 százalékkal, valamint a Sme rodina 5,9 százalékkal. Matovičéknak ez az eredmény sem lenne elég a parlamentbe jutáshoz, mivel koalícióként indulva legalább 7 százalékra lenne szükségük.

A felmérés alapján parlamentbe jutna még az SNS 5,8 százalékkal és utolsóként a KDH 5,6 százalékkal. A küszöb alá csúszott a Saska 4,8 százalékkal és Hegerék is. A Demokratit 3,1 százalékon, a Szövetséget 2,8, az ĽSNS-t 1,7, a Kékek-Hidat pedig 1,2 százalékon mérték.

A SANEP júliustól 20 százalék felett méri a Smert, a legutóbbi, szeptember elején közzétett felméréshez képest 0,8 százalékkal erősödtek. A mostani eredmény alapján Ficóéknak elég lenne a hármas koalíció a kormányzáshoz, Pellegriniékkel összefogva már csak egy másik pártra lenne szükségük a többséghez.

(TA3)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: