Felmérés: Ha most mennénk választani, borulna minden!

Még mindig a Smer nyerné a választásokat, de már eléggé mélyen vannak.

Felmérés: Ha most mennénk választani, borulna minden!
Illusztráció

A Focus ügynökség márciusi felmérése szerint a Smer 20,2%-kal nyerné meg a választásokat, ami azt jelentené, hogy mindössze 35 képviselőt ültethetnének a parlamentbe. Jelenleg, a 2016-os eredményük alapján 49 képviselőjük van. A Focus januári felmérésében még 25,5%-on álltak.

Az SaS futna be másodikként 14 százalékkal, ami 24 mandátumot jelentene, míg az Igor Matovič-féle OĽaNO 10,4%-os támogatottságával 18 képviselői helyre tehetne szert. Ugyanennyien támogatnák a Boris Kollár vezette Sme rodinát (10,4%, 18 mandátum).

A Focus március 7. és 13. között készítette a felmérését, a turbulens politikai időszak pedig értelemszerűen nagy hatással lehetett az eredményekre. 1012 személyt kérdeztek meg.

Forrás: Denník N

10% feletti eredménnyel kerülne be a parlamentbe a Marián Kotleba vezette ĽSNS, 10,1%-os támogatottságuknak köszönhetően 17 képviselőjük lenne, míg a 10%-os SNS-nek ugyanennyi. A januári eredményéhez képest ezáltal mindkét párt mintegy 2%-ot erősödött.

Visszajutna a parlamentbe a KDH, 7%-ukkal 12 mandátumra tennének szert. Az 5%-os küszöböt pedig 5,6%-kal rajtuk kívül már csak a Híd érné el, ami számukra 9 képviselőt jelentene a jelenlegi 14-gyel szemben. Egyébként a Híd támogatottsága a jelenlegi krízis nyomán lényegében semerre nem mozdult el, januárban 5,7% volt.

A parlamenten kívül ragadna viszont továbbra is az MKP (4,1%), és egyelőre nagyon gyenge a támogatottsága az olyan újonnan alakult ígéretes jobboldali formációknak, mint a Progesívne Slovensko (1,7%) és a Spolu (1,1%).

Egy ilyen választási eredmény érdekes helyzetet teremtene, ugyanis a jelenlegi koalíciós pártok 61 képviselővel rendelkeznének, míg az ellenzék Kotlebáék nélkül 72-vel. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az SaS-OĽaNO-Sme rodina-KDH négyes bevenne valakit a Híd vagy az SNS közül, Bugárékkal 81, Andrej Dankóékkal 89 képviselőjük lenne. 

(SME)