FELMÉRÉS: Hatalmas előnnyel vezet a Hlas, Matovičék alig előzik meg Sulíkékat

2021. március 21. - 13:58 | Belföld

Ha március közepén rendezték volna a parlamenti választásokat, akkor azt a Hlas párt nyerte volna meg 21,4 százalékkal – derül ki a Median SK felméréséből, amit az RTVS megrendelésére készített el.

FELMÉRÉS: Hatalmas előnnyel vezet a Hlas, Matovičék alig előzik meg Sulíkékat
Fotó: TASR

A közvélemény-kutatást március 12. és 18. között végezték, amely során 1003 személy véleményét kérték ki.

A felmérés szerint a második helyen az OĽaNO végezne 11,3 százalékkal, a harmadikon pedig az SaS 10,3 százalékkal. Bekerülne továbbá a parlamentbe a PS (9,3 százalék), a Smer (8,6 százalék) és a Sme rodina is (5 százalék).

A küszöbön kívül maradna a Za ľudí (4,7 százalék), a KDH (4,3 százalék) és a ĽSNS is (4 százalék). Nem kerülne be továbbá a parlamentbe az MKP (3,7 százalék), valamint az SNS és a Vlasť sem – mindkettő 2,1 százalékot kapna. A megkérdezettek 1,5 százaléka adná le voksát a Dobrá voľbára és a Spolura, míg a Híd 1 százalékot kapna.

A felmérésben résztvevők 68 százaléka részt venne a választásokon, 32 százalékuk pedig egyáltalán vagy valószínűleg nem menne el voksolni.

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek leginkább a köztársasági elnökben és a fegyveres erőkben (63-63 százalék), valamint az önkormányzatokban (56 százalék) bíznak leginkább.

Az emberek a legnagyobb bizalmatlanságot a kormánnyal (81 százalék), a parlamenttel (78 százalék) és a bíróságokkal (73 százalék) szemben érzik.

A közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek 83 százaléka elégedetlen a kormánnyal, 82 százalékuk pedig szorgalmazza a miniszterelnök távozását.


TASR/para