FELMÉRÉS: Hogyan lenne ebből kormány előrehozott választások esetén?

2022. augusztus 15. - 07:57 | Belföld

A Denník N friss összeállítása szerint a Hlas-SD és a Smer-SD választási potenciálja is 30% körül van, viszont a rájuk szavazók aránya gyakorlatilag csak egymás kárára változhat. Az SaS, a PS és az OĽaNO szavazói nem igazán szavaznának át Peter Pellegrini pártjára.

FELMÉRÉS: Hogyan lenne ebből kormány előrehozott választások esetén?
Peter Pellegrini (Fotó: TASR-archívum)

A nyári kormányválság gyakorlatilag semmit nem változtatott a pártok preferenciáin, továbbra is a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD és a Robert Fico által vezetett Smer-SD a legerősebb, míg őket három kormánypárt (SaS, OĽaNO, Sme rodina) és a PS követi, utóbbi összességében az SaS után a negyedik.

A Denník N az Ipsos ügynökséggel készíttette el felmérését, mely július vége és augusztus 8. között készítette el azt egy internetes kérdőív alapján. Megmérték a pártok választási potenciálját is, tehát azoknak a szavazóknak az arányát, akik bizonyos körülmények között hajlandók volnának egy adott pártra szavazni.

Az Ipsos felmérése szerint a Hlas-SD-re augusztus elején 17,2% voksolna, míg a Smerre 15,5%. 10% feletti eredményt érne el rajtuk kívül az SaS (12,2%) és a PS (11,4%). Őket követné az OĽaNO 7,8%-kal, majd a Republika 7,3%-kal, a parlamenti küszöböt pedig még átlépné a Sme rodina 6,4%-kal, illetve a KDH 6,3%-kal. Kívül maradna a jelenlegi legkisebb kormánypárt, a Za ľudí (3%), a Marian Kotleba vezette ĽSNS (2,9%), az SNS (2,3%), de a Szövetség (2,1%) is.

A fenti minta azokat a megkérdezetteket is figyelembe veszi, akik nem teljesen biztosak abban, hogy részt vesznek a választásokon, az Ipsos azonban megvizsgálta azt is, milyenek az egyes pártok preferenciái a biztos szavazók körében.

Eget rengető változást nem hoz ez sem, az viszont már lényeges, hogy ebben az esetben már a Smer-SD nyerné a választásokat, épphogy megelőzve a Hlas-SD-t. A biztos szavazók körében a Smer 15,9%-ot, míg a Hlas 15,8%-ot szerezne. Enyhén nőne az SaS (12,8%) és a PS (11,8%) szavazóinak aránya is, a Republika pedig feljönne az OĽaNO-ra (egyaránt 8-8%).

A biztos szavazók körében sem változna a parlamenti pártok összetétele, ugyanúgy ott lenne a KDH és a Sme rodina, de fordított sorrendben, előbbi 6,8%-kal, utóbbi 6,1%-kal.

Nem jelentene semmilyen változást mindez a parlamenten kívül rekedt pártok preferenciáiban sem, a Szövetség támogatottsága pedig épphogy alulról nyaldosná a 2%-ot (1,9%).

Egyébként a biztos szavazók körében kialakult eredmény azt is mutatja, hogy mely pártnak van a legnagyobb választói magja, és ebből kiderül, hogy a felmérésben jósolthoz képest alacsonyabb választási részvételi arány azoknak kedvezne, akiknek ez magasabb, tehát például a Smernek vagy a Republikának.

A biztos szavazók köre egyébként a pártok nagy része esetében nagyjából a harmadát teszi ki a potenciáljuknak, a parlamenten kívüli pártok esetében viszont ez már rendkívül ingatag. A magyarokat képviselő formációk esetében egyenesen siralmas. A Szövetségnek például a potenciálját is csupán 3,3%ra lőtték be a felmérés alapján, biztos szavazóinak köre viszont csupán 1,3%. A Magyar Fórum esetében 2,6%, illetve 0,2%.

Az Ipsos felmérte azt is, hogy az egyes választók a hozzájuk legközelebb álló mellett mely pártokról tudnák még elképzelni, hogy rájuk voksolnának. Ez a szám adja ki a választási potenciált, illetve azt, hogy az egyes pártok melyik másiktól csábíthatnának el szavazókat. A Hlas esetében ez egyértelműen a Smer, de a Sme rodina, a KDH és a Republika szavazóinak 10%-a is elképzelhetőnek tartaná a váltást Pellegriniékre. Velük szemben az SaS, a PS vagy az OĽaNO választói nem.

Ennél is érdekesebb, hogy a Smer esetében a Hlas és a Republika választóinak fele is elképzelhetőnek tartaná, hogy Ficóékra voksol.

Az SaS és a PS között szinte ilyen magas az átjárás esélye, de csak egy irányban. A PS szavazóinak fele másodikként az SaS-t jelölte meg, a PS-re viszont csak az SaS választóinak harmada voksolna.

Igor Matovič pártjának mára alig maradt több szavazója a választási eredményéhez képest, mint amennyit a bázisa tesz ki.

(Denník N)