FELMÉRÉS: Javarészt már csak az OĽaNO-s választók hisznek a tömeges tesztelésben

2021. március 5. - 08:19 | Belföld

A Focus közvéleménykutató-ügynökség felméréséből – amelyet a Denník N felkérésére készített – kiderül, hogy a tesztelés után nyilvánvalóan rengetegen találkoznak a hozzátartozóikkal. A felmérésben szerepel a magyar érdekeltségű pártok szimpatizánsainak véleménye is.

FELMÉRÉS: Javarészt már csak az OĽaNO-s választók hisznek a tömeges tesztelésben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A felmérés egyik kérdése az volt, hogy miként befolyásolta az emberek viselkedését a negatív teszteredmény. Az OĽaNO és a Za ľudí szavazóinak 69-69 százaléka válaszolta, hogy a negatív teszt után is korlátozta a mozgást és az emberekkel való érintkezést, átlagosan 20 százalék körüli azonban azoknak a választóknak az aránya, akik a teszt után lazábban vették a korlátozásokat.

A ĽSNS szavazóinak 37,2 százaléka felelte, hogy a viselkedésüket nem befolyásolta jelentősen a negatív teszteredmény, mert előtte sem korlátozták a mozgásukat jelentősen.

A felmérésben szerepelnek az MKP szavazó is: 66,7 százalékuk felelte, hogy a negatív teszt után is korlátozták a mozgást és a más emberekkel való találkozást, 9,8 százalékuk ennek az ellenkezőjét felelte, 23,5 százalékuk pedig azt, hogy a teszt előtt sem korlátozták jelentősen.

Arra a kérdésre, hogy az emberek szerint általánosan mennyire segít a tömeges tesztelés, a megkérdezettek 47,5 százaléka azt felelte, hogy szinte egyáltalán nem, 24,7 százalékuk azt, hogy csak kis mértékben, 20,9 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy részben segít. Csupán az 5,3 százalékuk gondolja úgy, hogy jelentősen segít.

A felmérésből az is kiderül, hogy az OĽaNO választói nagyobb mértékben hisznek abban, hogy a tömeges tesztelés segít, az MKP választói 4-es skálán (ahol 1 a jelentősen segít, 4 a szinte egyáltalán nem segít) 2,77-en, a Híd választói 3,13-on, az Összefogás szimpatizánsai pedig 3,3-on vannak.

A közvélemény-kutatás eredménye által nyilvánvalóvá válik, hogy akár százezrek is meglátogatják barátaikat vagy hozzátartozóikat a negatív teszteredmény után, és olyan találkozókra is sor kerül, amelyeket korábban elhalasztottak – írja a Denník N.

Arra a kérdésre, hogy inkább a lockdownnak vagy a tömeges tesztelésnek van nagyobb ereje a járvány elleni harcban, a többség inkább az előbbi felé hajlik. Az MKP szavazói 2,2, a Hídé 2,18, az Összefogás választói pedig 2,5-ön vannak a skálán, amelyen az 1-es azt a választ jelöli, hogy biztosan a lockdown segít, a 4-es pedig azt, hogy biztosan a tömeges tesztelés.

A felmérést február 17. és 24. között készítették 1018 válaszadó bevonásával.


(DenníkN)