FELMÉRÉS: Jó ötletnek tartjuk-e az óraátállítás eltörlését?

A szlovák állampolgárok túlnyomó része támogatja az óraátállítás megszüntetését.

FELMÉRÉS: Jó ötletnek tartjuk-e az óraátállítás eltörlését?
Fotó: Pixabay - illusztráció

A téli és a nyári időszámítás váltakozásának eltörlését a szlovák állampolgárok 65 százaléka támogatja

– derült ki a Go4insight közvélemény-kutató ügynökség napokban készített felméréséből.

„A felmérésben az óraátállítás megtartására a megkérdezettek 35 százaléka szavazott, többségében idősebb emberek. Az átállítás eltörlését valamivel több férfi választotta, mint nő, illetve a nagyobb városokban élők voltak többségben” – derült ki az ügynökség magyarázatából.

A felmérés szerint az eltörlés mellett állást foglalók 30 százaléka úgy gondolja, hogy az óraátállítással járó változások rossz hatással vannak az emberi szervezetre. További 15 százalékuk az átállás nehézségével indokolta a döntést. 52 százalékuk egészségügyi okokra hivatkozott. Az átállítás eltörlését támogatók 29 százaléka szerint nincs értelme a téli és a nyári időszámítás váltakozásának.

Azok, akik az átállítás megtartását támogatják, többnyire azzal indokolták a döntésüket, hogy tradíciónak tartják, amely bevált. Az ügynökség szerint a megkérdezettek 40 százaléka gondolja így. További 25 százalékuknak megfelel az átállítás, 19 százalékuk pedig azzal indokolta a választást, hogy az óraátállítás által jobban ki tudják használni a nappali fényt.

Arra a kérdésre, hogy a téli vagy a nyári időszámításra kellene áttérnie Szlovákiának, a megkérdezettek 32 százaléka határozottan a nyárit választotta, 37 százaléka pedig inkább a nyárit. A télit a válaszadók 13 százaléka jelölte meg egyértelműen, de további 18 százalékuk is inkább a télit választaná.

Összességében véve tehát a megkérdezettek 69 százaléka választaná a nyári, 31 százaléka pedig a téli időszámítást.

A felmérést november folyamán készítették. Összesen ezer – 15 és 79 év közötti – válaszadó kapcsolódott be. A kérdőíveket személyesen, illetve elektronikus úton töltötték ki.


(TASR/para)