FELMÉRÉS: Kiderült, Szlovákia lakossága szerint ki lenne a legalkalmasabb miniszterelnöknek

2022. december 2. - 10:46 | Belföld

Az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség a Denník N számára készített felméréséből kiderül, a lakosság a Hlas-SD elnökét és korábbi kormányfőt, Peter Pellegrinit tartja a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki pozícióra.

FELMÉRÉS: Kiderült, Szlovákia lakossága szerint ki lenne a legalkalmasabb miniszterelnöknek
Fotó: TASR - archív

Pellegrinit a válaszadók 14 százaléka „egyértelműen alkalmasnak”, 31 százaléka pedig „inkább alkalmasnak” tartja a kormányfői pozícióra.

A Hlas-SD elnökét a sorban a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico (Smer-SD) követi, akit a válaszadók harmada látna szívesen a miniszterelnöki székben. Utána Ivan Korčok korábbi külügyminiszter és Eduard Heger jelenlegi kormányfő következik – őket a válaszadók negyede tartja a legalkalmasabb miniszterelnöknek.

Másik szempontból viszont a válaszadók több mint fele alkalmatlannak tartja Ficót. Korčok esetében ez az arány csak egyharmad.

A Szövetség elnökét, Forró Krisztiánt 2 százalék tartja „nagyon alkalmasnak”, három százalék pedig „inkább alkalmasnak” a kormányfői pozícióra, a válaszadók 49 százaléka viszont nem ismerte őt.

A felmérés egyértelmű vesztese Igor Matovič korábbi miniszterelnök, akit a megkérdezettek 85 százaléka nem látna szívesen újra a kormány élén.

(DenníkN)