FELMÉRÉS: Kire szavaznak majd a második körben Harabin, Matovič vagy épp Forró választói?

2024. március 1. - 07:37 | Belföld

A Joj TV megrendelésére az AKO közvéleménykutató intézet felmérte, hogy a vélhetően az elnökválasztás második körébe jutó Peter Pellegrini és Ivan Korčok közül kit választanának az egyes alulmaradt jelöltek szimpatizánsai.

FELMÉRÉS: Kire szavaznak majd a második körben Harabin, Matovič vagy épp Forró választói?
Peter Pellegrini és Ivan Korčok (Fotó: TASR)

A február 5. és 12. között végzett felmérés résztvevőinek 85%-a menne el szavazni. A felmérések szerint harmadik legerősebb jelölt, Štefan Harabin már jócskán lemarad az első kettőtől, így értelemszerűen az ő szavazói nyomhatnak a legtöbbet a latba a második körben - amennyiben elmennek szavazni akkor is. Harabin szavazóinak 64%-a Pellegrinit választaná és összesen 30%-ot tesz ki azok aránya, akik nem fognak szavazni a második körben, vagy még nem döntötték el, hogy kire. Ivan Korčokra csupán 3% szavazna.

Igor Matovičra az AKO felmérése szerint az első körben a választáson résztvevők 4,8% szavazna. A második körben a többségük átszavazna Ivan Korčokra, de Peter Pellegrininek is van itt keresnivalója, ugyanis 29%-uk pedig rá. 15%-uk pedig nem venne részt a második körös szavazáson.

Ján Kubiš korábbi külügyminisztert a szavazók 3%-a választaná, a második körben pedig tulajdonképpen fele-fele arányban oszlanának meg szimpatizánsainak szavazatai Ivan Korčok (45%) és Peter Pellegrini (41%) között.

Az AKO legutóbbi felmérése szerint Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke a szavazatok 2,4%-át szerezné meg az első körben, a második körben pedig a rá szavazók túlnyomó többsége, 70%-a Peter Pellegrinit választaná. 15% el sem menne szavazni, 10% nem kívánt válaszolni erre a kérdésre, és csupán 5% azok aránya, akik Ivan Korčokot választanák.

Andrej Danko SNS-elnök az első körben a szavazatok 2,1%-ára esélyes, és az ő szimpatizánsainak még nagyobb hányada (82%) választaná a második körben Pellegrinit. Ugyanakkor akad 18%, akik Ivan Korčokra voksolnának.

Kissé fordított a helyzet Patrik Dubovský esetében, akire a választók 1,9%-a voksolhat az első körben, míg a másodikban 60%-uk Korčokot választaná, 14% pedig Pellegrinit.

Marián Kotleba a felmérések szerint már a szavazatok kevesebb mint 1%-ára (0,9%) esélyes, azonban az ő szimpatizánsainak nagy része (72%) Pellegrinit választaná a második körben.

(Noviny.sk)