FELMÉRÉS: Kiska és az MKP választói utasítják el a legegyértelműbben Kotlebát

2019. november 24. - 13:59 | Belföld

A Focus a Markíza megrendelésére októberben felmérte, hogyan állnak a választók egy adott esetben a Marian Kotleba vezette ĽSNS-szel vagy a Štefan Harabin által alapított Vlasť nevű párttal felálló kormányhoz.

FELMÉRÉS: Kiska és az MKP választói utasítják el a legegyértelműbben Kotlebát
Marian Kotleba

Az összes választó tekintetében mindössze 9% számára teljes mértékben és 18% számára inkább elfogadható egy olyan kormány, amelynek része Marian Kotleba pártja. Az elutasítás értelemszerűen jóval nagyobb: 25% számára inkább elfogadhatatlan, míg 42% egyáltalán nem fogadható el ilyen felállás.

Érdekes eredmények jönnek viszont ki, ha megnézzük a hozzáállást pártszimpátia alapján. Így ugyanis az jön ki, hogy az Andrej Kiska által alapított Za ľudí szavazóinál vannak a legtöbben (73%) azok, akik egyáltalán nem szívlelnének ilyen kormányt, míg a sorban második az MKP (67%), majd a PS/Spolu és az OĽaNO (57-57%) következik.

Ha hozzászámoljuk azokat, akik inkább elutasítanak ilyen lehetőséget, akkor az MKP-nál vannak a legtöbben: 89% (5% inkább elfogadhatónak tartja, 6% nem tudott válaszolni)

A Híd párt az SaS-szel együtt középtájt helyezkedik el ezen a listán (Híd: 53% egyáltalán nem, 23% inkább nem), de Kotleba inkább vagy teljes mértékben elfogadhatatlan a Smer (32+30%) és az SNS (29+44%) szimpatizánsai számára is.

A Focus felmérte azt is, mi a helyzet e tekintetben a Vlasť nevű párttal, melynek Štefan Harabin a listavezetője. Az eredmény még lesújtóbb, mármint Harabin számára, mivelhogy őt mindössze a válaszadók 7%-a tudná teljes mértékben és 17% inkább elfogadni a kormány tagjaként. 26% inkább, 44% pedig biztosan nem szeretné a kormánykoalíció részeként látni.

Az elutasítottsága ugyancsak a Za ľudí, illetve az SaS szimpatizánsainál a legmagasabb, és összességében 78% az elutasítók aránya az MKP (17% inkább nem, 61% biztosan nem) és a Híd (30%, ill 48%) szavazói körében is.

Velük szemben Harabin úgy, ahogy elfogadható az ĽSNS választói felének, illetve a Smer szavazói 40%-ának.

(Denník N)