FELMÉRÉS: Kiska, Pellegrini és Bugár a legmegbízhatóbb politikusok

A szlovák közvélemény a politikai vezetők közül leginkább Andrej Kiska államfőben bízik (67%), a legkevésbé pedig Marian Kotlebában, az ĽSNS párt elnökében – derül ki az AKO ügynökség áprilisi felméréséből.

FELMÉRÉS: Kiska, Pellegrini és Bugár a legmegbízhatóbb politikusok
Fotó: TASR

A második legmegbízhatóbb politikus a felmérés eredménye szerint Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő (41%), Bugár Béla, a Most-Híd és Richard Sulík, az SaS elnöke megosztott harmadik helyezést értek el (minketten 37%).

A megbízható politikusok listáján a negyedik helyen Andrej Danko, az SNS elnöke áll 35%-kal, majd őt követi Boris Kollár, a Sme rodina elnöke (34%), Igor Matovič, az OĽaNO elnöke (32%) és Alojz Hlina, a KDH elnöke (28%). Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő csak a nyolcadik (24%), a kilencedik helyen pedig Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke áll 21%-kal.

A legkevésbé megbízható politikusok listáját Kotleba vezeti 76%-kal, őt követi Fico (72%), Matovič (63%), Kollár (61%), Sulík (60%), Danko (59%), Bugár (58%), Pellegrini (51%), Hlina (45%) és Kiska (31%).

Az AKO ügynökség 2018. április 4. és 7. között készítette a telefonos felmérést 1000 válaszadó bevonásával. A kérdés így hangzott: „Felolvasom önnek véletlen sorrendben bizonyos politikusok neveit, ön pedig, kérem, minden esetben mondja meg, hogy az adott politikus ön szerint megbízható-e, vagy sem.”


TASR/para