FELMÉRÉS: A koronavírus-járvány óta teljesen más dolgok miatt aggódunk, mint korábban

2020. június 14. - 17:17 | Belföld

A koronavírus-járvány és következményei mellett elsősorban az ország gazdasági helyzete, az egészségügy és a munkanélküliség miatt aggódnak a szlovák állampolgárok – derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.

FELMÉRÉS: A koronavírus-járvány óta teljesen más dolgok miatt aggódunk, mint korábban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A májusi felmérés szerint négyszeresen nőtt az ország gazdasági helyzete miatti aggodalom, ugyanakkor a korrupció jóval kevésbé aggasztja az embereket – írja a DenníkN.

A felmérésben résztvevőknek nem előre megadott válaszok közül kellett választaniuk, hanem nekik kellett felsorolni három problémát, amelyek a leginkább aggasztják őket.

Tavaly januárban még leginkább az életszínvonal és a szociális biztonság hiánya okozott aggodalmat a szlovák állampolgároknak, majd ezt követte a korrupció, az egészségügy helyzete és a munkanélküliség.

Az idei év két legfontosabb történése, a koronavírus-járvány és a kormányváltás azonban jelentősen megváltoztatták a fontossági sorrendet.

A megkérdezettek 46,3 százaléka szerint az ország aktuális gazdasági helyzete az egyik legégetőbb probléma. 45,4 százalékuk a koronavírus-járványt és annak következményeit jelölte meg, majd következik az egészségügy aktuális helyzete (38,2 százalék) és a munkanélküliség (35,6 százalék).

Az emberek 31,9 százaléka aggódik az életszínvonal és a szociális biztonság miatt, majd következik a korrupció (19 százalék) és az iskolaügy problémái (15,3 százalék). Középmezőnyben a politikai helyzet és a demokrácia minősége (12,1 százalék), az igazságszolgáltatással kapcsolatos kérdések (7,9 százalék), az etnikai feszültségek és az együttélés problémái (4,4 százalék), valamint a környezetvédelem (4,4 százalék).

Legkevésbé aggasztja az embereket a közlekedés helyzete (3,1 százalék), a lakhatással kapcsolatos problémák (2,3 százalék), valamint a nyugdíjasok problémái (2,3 százalék).


(DenníkN)