FELMÉRÉS: Kotlebáék még mindig a második helyen, a Híd épphogy a parlamentben, két százalékon az MKP

2019. május 10. - 18:46 | Belföld

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése továbbra is Smer-győzelmet jósol.

FELMÉRÉS: Kotlebáék még mindig a második helyen, a Híd épphogy a parlamentben, két százalékon az MKP
Fotó: TASR

Ha most hétvégén (május 11–12.) tartanák a parlamenti választást, azt a Smer-SD nyerné a szavazatok 19,2 százalékával (30 mandátum), a második helyen a szavazatok 13,6 százalékával a Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia, valamint a Kotleba-féle ĽSNS (egyaránt 21-21 mandátum) végezne. Kilenc párt jutna be a parlamentbe – derült ki az AKO ügynökség közvélemény-kutatásából.

Negyedik lenne az SaS a szavazatok 13,5 százalékával (szintén 21 mandátum). A Sme rodina 9,9 százalékot szerezne, ami 15 képviselői helyet jelentene. Hatodik lenne az SNS (8,2 százalék – 13 mandátum), hetedik a KDH (7,4 százalék – 11 mandátum), majd az OĽaNO következik 6,7 százalékkal (10 képviselői hely).

Utolsóként a Híd jutna be a parlamentbe 5,1 százalékos eredménnyel, ami 8 képviselői helyet jelentene a pártnak. Nem jutna be a parlamentbe az MKP, amelyre a választók 2,2 százaléka szavazna.

A Szlovákiai Zöldek Pártja 0,4 százalékot érne el, a kommunista párt (KSS) pedig 0,2 százalékot.


Forrás: AKO

A felmérés szerint a megkérdezettek 8,9 százaléka nem menne el szavazni, 17 százalékuk nem tudja, kire szavazna, 1,3 százalékuk pedig nem volt hajlandó elárulni, kit támogat.

A felmérést a Progresívne Slovensko rendelte, és 1000 megkérdezett bevonásával május 8. és 10. között végezte az ügynökség.

Az AKO legutóbbi, május 7-én nyilvánosságra hozott felmérésnek eredményéhez képest megközelítőleg az összes párt támogatottsága stagnál, az OĽANO azonban visszaesett több mint két százalékkal, a KDH pedig erősödött közel egy százalékkal.


(TASR)

Címkék: felmérés, parlament, AKO