FELMÉRÉS: A magyar pártok nincsenek sehol, és még a fejekben is káosz uralkodik

2019. november 9. - 11:59 | Belföld

A közmédia által megrendelt, néhány pontjában azonban különös eredményt mutató felmérést követően a Focus ügynökség is kiadta novemberi közvélemény-kutatási eredményeit a pártpreferenciákat illetően. Kezdjük a magyarokkal!

FELMÉRÉS: A magyar pártok nincsenek sehol, és még a fejekben is káosz uralkodik

Továbbra is parlamenten kívül, mélyen a bejutási küszöb alatt teljesít mind a Híd párt (4,1%), mind az MKP (3,5%). Martin Slosiariktól, a Focus vezetőjétől megtudtuk, hogy 1020 megkérdezettjükből a mostani felmérés során senki nem jelölte az Összefogást és a Magyar Fórumot.

"Az MKP preferenciái néhány tizeddel emelkedtek. Elképzelhető, hogy a választók, mivelhogy érzékelték a pártok közti tárgyalásokat, az MKP-t jelölték helyettük, mint egyfajta integráló pártot. A korábbi felmérések során 3-4 válaszadó jelölte meg az említett két másik pártot" - húzta alá, hozzátéve, hogy ugyanakkor a magyar nemzetiségű válaszadók közül hárman különböző ismeretlen nevű magyar formációt jelöltek meg, ami azt látszik alátámasztani, hogy jelenleg a magyar választók fejében is uralkodik némi káosz.

"Reményeim szerint hamarosan kitisztul a kép a pártokkal kapcsolatban, hogy a felmérés során is már egy konkrét választási pártot mérhessünk" - hangsúlyozta Slosiarik.

A választásokat egyébként a Smer-SD nyerné kereken 20%-os eredménnyel, ami a Focus felméréseit illetően 2%-os gyengülést jelez Robert Fico pártjának. A felmérést október 30. és november 6. között végezték, ez idő tájt pedig Martin Glváč és Marian Kočner társalgásától volt leginkább hangos a sajtó. és ez is hozzájárulhatott a gyengüléshez, viszont az is látható, hogy hosszú távon a Smer preferenciáit már gyakorlatilag semmi nem tolja le húsz százalék alá.

Úgy tűnik, Andrej Kiska pártjának most anélkül sikerült erősödnie, hogy közben a PS/Spolu koalíció tovább gyengült volna.

Utóbbi az elmúlt hónapokban elsősorban a programja (Bod zlomu / Fordulópont) megalkotásával volt elfoglalva, és kevésbé reagáltak a közélet történéseire, Andrej Kiska és jelöltjei viszont közben feljöttek a nyakukra. Ez most már vitathatatlan, a PS/Spolu 11,7%-os eredményt érne el a választók körében, míg a Za ľudí 10,6%-ot szerezne.

Ez azt is jelenti, hogy az RTVS által az ismeretlen Actly ügynökségtől megrendelt felméréshez képest itt nem Marian Kotleba pártja a második legerősebb, majd őket követné a PS/Spolu és a Za ľudí, hanem az ĽSNS a két másik mögé zuhan, noha továbbra is tartja magát 10% felett (10,3%).

A következő páros, mely egymás mellett kullog, a Boris Kollár-féle Sme rodina és az SNS, előbbi 7%-kal, utóbbi 6,8%-kal áll, míg a veszélyeztetettségi zónába került több ellenzéki párt. 5,7-5,7%-ot szerezne most a KDH és az OĽaNO is, míg Galko-Kissová-Blahová-Rajtár négyes és további erős nevek által lesoványodott SaS a bejutási küszöbre került, és a Focusnál 5%-ot érne csak el. A KDH az elmúlt egy évben nem teljesített ilyen rosszul (legutóbb 7,5%-uk volt), Igor Matovič formációja pedig ugyanott tart, mint egy hónappal ezelőtt.

A parlamenten kívüli új formációkról még érdekes tudni, hogy tulajdonképpen három százalékig erősödött a Štefan Harabin által alapított Vlasť és a Tomáš Drucker-féle Dobrá voľba.

Továbbra is fennáll, hogy egy jövőbeni koalíciót illetően Boris Kollár pártja lehet a mérleg nyelve.

Egy PS/Spolu, Za ľudí, KDH, OĽaNO és SaS pártokból álló koalíciónak ugyanis még csak 69 képviselője lenne a parlamentben, míg a Sme rodina további 13 képviselőjével már kényelmes többséget szereznének. Kollárék nélkül nem alakíthatna kormányt ugyanakkor a Smer-SNS-ĽSNS trió sem, mely összesen 68 képviselőt tudna jelen állás szerint a parlamentbe delegálni.

(Denník N/parameter)