Felmérés: Matovičék egy év alatt elvesztették választóik háromötödét

2021. február 28. - 13:49 | Belföld

Focus: a PS népszerűsége megelőzi az ĽSNS-ét, az MKP és a Híd parlamenten kívül.

Felmérés: Matovičék egy év alatt elvesztették választóik háromötödét
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Egy évvel a parlamenti választások után 10%-on áll az Igor Matovič vezette OĽaNO támogatottsága. A választásokat közben két és félszer ennyivel (25%) nyerték meg, tehát szimpatizánsaiknak körülbelül háromötödét a járvány alatt elvesztették.

A Focus felmérése szerint a választásokat most a Peter Pellegrini által alapított Hlas-SD nyerné meg közel ugyanannyival (24,3%), mint amennyivel Matovičék tavaly nyertek. A második helyen továbbra is az SaS tanyázik, míg az OĽaNO népszerűsége január óta nem változott, hasonlóképpen a Smerhez.

Másfél százalékkal magasabb most a Progresívne Slovensko (PS) támogatottsága a januárihoz képest, míg a Marián Kotleba vezette ĽSNS-é, azt követően, hogy több ismert képviselőjük is távozott, 3%-ot zuhant.

A parlamenti küszöbön tanyázik második hónapja a Boris Kollár vezette Sme rodina, és hosszabb ideje most először mérte ismét a parlamenten belülre a Focus is a negyedik koalíciós pártot, a Za ľudí-t.

Épp a parlamenti küszöb alá szorulna most a KDH, a szavazóknak pedig mindössze a 3,5%-a támogatná az MKP-t. Az SNS-t, a Štefan Harabin által vezetett Vlasť nevű formációt, illetve a Híd pártot és az Összefogást pedig még annál is kevesebben.

A preferenciáik változása januárhoz képest:

Az egy évvel ezelőtti választásokon szerzett szavazatarányhoz képest egyébként nemcsak az OĽaNO támogatottsága változott nagyot, de lényegében megduplázódott az SaS-é, megfeleződött a Smeré, másfél százalékkal alacsonyabb az ĽSNS-é, és 3%-kal Kolláréké. A nulláról indult Hlas-SD tehát nemcsak a Smer által elveszített 9%-ot csipegette össze, hanem vélhetően az OĽaNO-ból is kihasított egy bizonyos hányadot.

A jelenlegi állás szerint szoros többséget szerezne a parlamentben a kormánykoalíció kiegészülve a PS-szel, míg nem lenne többségben egy esetleges Hlas-Smer-ĽSNS koalíció:

(Denník N/parameter)