FELMÉRÉS: Matovičék népszerűsége zuhan, már Pellegrini pártjára szavaznának a legtöbben!

2020. október 14. - 15:39 | Belföld

Ha most tartanák a parlamenti választásokat, akkor azt már nem Igor Matovič pártja nyerné meg mintegy 25%-os támogatottsággal, hanem Peter Pellegrini Hlas-SD nevű formációja. 

FELMÉRÉS: Matovičék népszerűsége zuhan, már Pellegrini pártjára szavaznának a legtöbben!
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Az Igor Matovič vezette OĽaNO támogatottsága a választási eredményéhez képest mintegy 10%-ot zuhant, és az AKO ügynökség Hospodárske noviny számára készített felmérése szerint jelenleg csupán 15,3%.

Ehhez képest Pellegrini pártja, a Hlas 18,8%-os támogatottsággal nyerné meg a választásokat, ami hozzávetőlegesen annyi, mint amennyit a Smer szerzett a februári választásokon.

Három hónapja, az AKO júliusi felmérésén még 23,5%-on állt az OĽaNO és 16,7%-on a Hlas.

Jelentősen emelkednek Richard Sulík pártja, az SaS preferenciái is, pillanatnyilag a szavazók 13,4%-a választaná őket (júliusban 9,4% volt). Sulík az elmúlt időszakban többször is szembement Matovičcsal.

A parlamentbe bejutna még a Boris Kollár-féle Sme rodina (8,8%), a Marian Kotleba vezette ĽSNS (8,5%), és csupán az ötödik helyen végezne a Smer Robert Ficóval az élen (8,3%). A júliusi felméréshez képest a Sme rodina erősödött mintegy két és fél százalékot, a Smer pedig ugyanennyit gyengült.

Az utolsó párt, amely megugorná a parlamenti küszöböt, a Progresívne Slovensko, amely február végén azért maradt ki, mert a Spoluval karöltve nem néhány század híján nem ugrotta meg a koalíciós parlamenti küszöböt. Most egyedül 6,2%-kal könnyedén bejutna, három hónapja még csak épphogy (5,2%)

Nem jutna viszont be az Andrej Kiska által alapított Za ľudí, amely a volt köztársasági elnök háttérbe vonulása óta rendre 5% alatti eredményeket produkál, most 4,2% választaná őket.

Jócskán a bejutási küszöb alatt végezne az AKO felmérése szerint a KDH (3%) és a Tomáš Drucker által alapított Dobrá Voľba (2,8%) is.

Az AKO külön mérte meg a szlovákiai magyarokat képviselő pártok preferenciáit is, de egyik se lett túl magas. Az MKP 2,4, a Híd 1,9, a Magyar Fórum 0,3, az Összefogás pedig 0,2%-ot szerezne, ami együtt is csak 4,8%.

(HN/para)