FELMÉRÉS: Megugrott az oltást elutasítók száma, több mint 60 százalék elutasítja a kötelezővé tételét

2021. július 26. - 20:31 | Belföld

Az oltási hajlandóság március óta nagyjából stagnál. Az MNFORCE és a Seesame közvélemény-kutató ügynökség felmérésében résztvevők 51,7 százaléka már beoltatta magát vagy hajlandó felvenni a vakcinát. Ez májushoz képest mindössze három százalékos növekedést jelent.

FELMÉRÉS: Megugrott az oltást elutasítók száma, több mint 60 százalék elutasítja a kötelezővé tételét
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jelentősen nőtt viszont azoknak a megkérdezetteknek a száma, akik elutasítják az oltást – a májusi 30,9 százalékról 36 százalékra.

A felmérés résztvevőinek 61,9 százaléka ellenzi a kötelező oltást. 31,2 százalékuk tenné kötelezővé mindenkinek, akinek az egészségi állapota lehetővé teszi, hogy megkapja a vakcinát. Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársa elmondta, az előző felmérésekben aránylag sokan voltak, akik nem tudták eldönteni, hogy beoltatják-e magukat vagy sem, ezúttal viszont már kevesebben vannak a bizonytalanok, többen ugyanis inkább azt válaszolták, hogy elutasítják a vakcinát.

Ami az oltás kötelezővé tételét illeti, a lakosság két táborra oszlik: a már beoltottak jellemzően nem ellenzik az intézkedéseket, az oltatlanok viszont annál inkább.

A legtöbb beoltott a lakosság számához viszonyítva Pozsony megyében van. Ami az iskolai végzettséget illeti, a főiskolával rendelkezők állnak az élen (a felmérés alapján 52,9 százalékuk be van oltva).

A megkérdezettek 29,8 százaléka elutasítja az oltást, de hajlandó megváltoztatni az álláspontját, ha kellőképp bebizonyosodik, hogy a vakcinák biztonságosak. 12,5 százalékuk akkor hajlandó beoltatni magát, ha jönne a járvány következő hulláma, ismét leterheltek lennének a kórházak és sokan halnának meg.

Az oltottakra vonatkozó enyhébb szabályokat a megkérdezettek 39,7 százaléka támogatja, 46,6 százalékuk azonban nem ért egyet azzal, hogy előnyökhöz jussanak.


(TASR)

Címkék: oltás, felmérés