FELMÉRÉS: Mely politikusoknak hisznek az emberek és kik azok, akik szerintük hazudnak?

2020. június 21. - 18:19 | Belföld

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérésében – amelyet a Markíza felkérésére készítettek – annak jártak utána, hogy melyek azok a politikusok, akiknek az emberek hiszek, és kik azok, akiknek kevésbé.

FELMÉRÉS: Mely politikusoknak hisznek az emberek és kik azok, akik szerintük hazudnak?
Fotó: TASR

A felmérés szerint Zuzana Čaputová köztársasági elnök a legmegbízhatóbb politikus: a megkérdezettek 61,6 százaléka bízik benne és csupán 14,6 százalékuk gondolja úgy, hogy az államfő hazudik. 20,8 százalék azt válaszolta, hogy kijelentései 50-50 százalékban igazak.

A Smernek hátat fordító Peter Pellegrinivel kapcsolatban a megkérdezettek 40,4 százaléka jelezte, hogy hisz neki, 23,2 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy az exkormányfő szavahihetetlen.

Boris Kollárban a válaszadók harmada bízik (31,8 százalék), 24,4 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nem mond igazat.

Igor Matovič aktuális kormányfő esetében a szavaztok csaknem megoszlanak: 31,4 százalék szerint igazat mond, 35,8 százalék szerint viszont hazudik. Ugyancsak a megkérdezettek 30,9 százaléka választotta azt, hogy a kijelentései 50-50 százalékban igazak és hazugságok.

Kevesebb ember hisz Veronika Remišová régiófejlesztésért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettesnek: a felmérésben részt vevők 33,2 százaléka gondolja úgy, hogy nem mond igazat, 29,6 százalékuk pedig azt mondja, hogy megbízható.

Richard Sulík gazdasági miniszter 35,6 százalék szerint hazudik, 26,8 százalék szerint igazat mond. A lista alsó részére került Marián Kotleba (ĽSNS), aki a megkérdezettek 49,2 százaléka szerint hazudik és csak 14,9 százalékuk gondolja úgy, hogy állításai igazak.

Őt követi a sorban Andrej Kiska korábbi államfő, akiben a résztvevők 53,8 százaléka nem bízik, és 11,3 százalékuk szerint nem hazudik.

A legrosszabb eredményt a Smer-SD elnöke, Robert Fico érte el, aki a megkérdezettek 62,2 százaléka szerint hazudik és csak 9,5 százalékuk gondolja úgy, hogy nem kamuzik

A felmérést a Focus ügynökség készítette a Markíza Na telo című politikai műsora számára május 14. és 21. között 1011 válaszadó bevonásával.


(tvnoviny.sk)