FELMÉRÉS: Mistrík és Šefčovič a legerősebb államfőjelöltek, Bugárt megelőzi Harabin

2019. január 27. - 15:18 | Belföld

A köztársaságielnök-jelöltek közül jelenleg a Smer jelöltjének, Maroš Šefčovičnak és az ellenzék által támogatott Robert Mistríknek van a legnagyobb esélye a győzelemre. Ez derült ki a Focus ügynökség legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a Markíza felkérésése készítettek.

FELMÉRÉS: Mistrík és Šefčovič a legerősebb államfőjelöltek, Bugárt megelőzi Harabin
Fotó: TASR/tvnoviny.sk

A felmérés alapján Šefčovič és Mistrík is 16,6-16,6 százalékot szerzett volna, amennyiben a köztársaságielnök-választást idén januárban tartották volna.

A népszerűségi lista harmadik helyén jelen pillanatban Štefan Harabin áll 11,7 százalékkal, majd őt követi a Most-Híd elnöke, Bugár Béla 10,1 százalékkal.

Tíz százalék alatti a támogatottsága Zuzana Čaputovának (9 százalék), a ĽSNS elnökének, Marian Kotlebának (8,2 százalék), Milan Krajniaknak (7 százalék) és František Mikloškónak (6,7 százalék).

Tőlük jócskán leszakadva Eduard Chmelár (2,3 százalék), az MKP elnöke, Menyhárt József (1,5 százalék) és Juraj Zábojník (1,5 százalék) következik a sorban.

A felmérés alapján jelenleg egy százalék alatt áll Gabriela Drobová (0,5 százalék), Róbert Švec (0,5 százalék), Martin Daňo (0,1 százalék) és Bohumila Tauchmannová (0,1 százalék).

A felmérésben még szerepelt az SNS elnöke, Andrej Dankó is, akire a válaszadók 7,8 százaléka szavazott volna, vasárnap délelőtt azonban a parlament elnöke bejelentette, hogy nem indul az elnökválasztáson.

editedddd.jpg
Forrás: Focus/Markíza

Amennyiben a második fordulóba Maroš Šefčovič mellett Štefan Harabin jutna be, az elnökválasztást a felmérés szerint az előbbi nyerné. A Mistrík-Harabin párosítás esetén ugyancsak az előbbi kapna több szavazatot. Harabinnal kapcsolatban Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a Markíza vasárnapi politikai műsorában megjegyezte, nem engedhetjük, hogy Vladimír Mečiar egykori jobbkeze legyen az elnök.

A Focus közvéleménykutató-ügynökség január 16. és 23. között készítette a felmérést, 1013 szavazásra jogosult állampolgárt kérdeztek meg.


(TASR/tvnoviny.sk)