FELMÉRÉS: Nagy kompromisszumok kellenének a kormányalakításhoz, Ficóék és a PS is erősödött

2023. augusztus 20. - 13:58 | Belföld

Megerősítette első helyét a legfrissebb felmérésben a Smer-SD, amelynek támogatottsága augusztus közepén 20 százalékra ugrott.

FELMÉRÉS: Nagy kompromisszumok kellenének a kormányalakításhoz, Ficóék és a PS is erősödött
Fotó: TASR - Pavol Zachar

A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Markíza Na telo című műsorának készített felmérése alapján jelenleg 20 százalékkal nyernék a parlamenti választásokat Ficóék. Második helyre a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) került 15 százalékkal, amely ugyancsak erősödött.

A harmadik helyen a Pellegrini-féle Hlas-SD áll 14,2 százalékkal, majd következik a Republika 8,8 százalékkal, az OĽaNO 6,4 százalékkal, mivel azonban Matovičék koalícióként indulnak a választásokon, a parlamentbe jutáshoz 7 százalékra van szükségük.

Velük ellentétben a parlamentbe kerülne még a KDH (6,1 százalék), az SaS (6,1 százalék), az SNS (5,3 százalék) és a Sme rodina (5,1 százalék).

Továbbra is a küszöb alatt mindhárom magyar érdekeltségű párt: a Szövetséget 3,4, a Kékek-Híd pártot 1,7, a Magyar Fórumot pedig 0,7 százalékon mérték.

Ami a mandátumok elosztását illeti, a Smernek 37, a PS-nek 28, a Hlasnak 27, a Republikának 16, a KDH-nak és az SaS-nek 11-11, az SNS-nek és a Sme rodinának pedig 10-10 szék jutna a törvényhozásban.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Smer a Hlas-szal és az SNS-szel nem tudna kormányt alakítani. A Republikával már többségben lennének, Pellegrini azonban korábban kizárta az együttműködést Uhríkékkal. A Sme rodinával ugyanakkor sikerrel járnának.

Másrészt Šimečkáéknak sem lenne egyszerű dolguk a kormányalakítással: ha a PS a KDH-val, az SaS-szel és Kollárékkal együttműködne, csak 60-an lennének, a többség elérésére pedig a felmérés alapján csak a Hlas-szal lennénnek képesek.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség augusztus 9. és 16. között végezte a felmérést 1009 válaszadó bevonásával.


(parameter)