FELMÉRÉS: Oltatni vagy sem a gyerekeket a koronavírus ellen? A lakosság megosztott a kérdésben

2021. június 6. - 14:51 | Belföld

A Focus közvéleménykutató ügynökség a TV Markíza felkérésére azzal kapcsolatban készített felmérést, hogy a szlovákiai szülők beoltatnák-e gyerekeiket koronavírus ellen?

FELMÉRÉS: Oltatni vagy sem a gyerekeket a koronavírus ellen? A lakosság megosztott a kérdésben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Szlovákiában jelenleg a 16 éven felülieket oltják a koronavírus elleni vakcinákkal. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a napokban arról beszélt, hogy júniusban akár a 12 éven felüli gyerekek oltása is megkezdődhet. A TV Markíza ennek apropóján arra volt kíváncsi, hogy a szlovák állampolgárok beoltatnák-e a 16 év alatti gyerekeket.

„Jelenleg a 16 évnél idősebb gyerekek jelentkezhetnek a Covid-19 elleni oltásra. Támogatja, hogy a 16 évnél fiatalabb gyerekeket is elkezdjék oltani a betegség ellen, azzal a feltétellel, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által tesztelt és jóváhagyott vakcinával történik az oltás?” – így hangzott a felmérésben szereplő kérdés.

A közvélemény-kutatás eredménye azt tükrözi, hogy a lakosság megosztott a gyerekek oltásának kérdésében.

A szülők, akiknek van 16 éven aluli gyermekük, 14,9 százalékuk azt felelte, hogy biztosan beoltatná a gyermekét, 25,8 százalékuk pedig azt, hogy inkább igen. 6,8 százalékuk nem tudott felelni, 20,1 százalékuk viszont azt válaszolta, hogy inkább nem, 32,4 százalékuk pedig biztos benne, hogy nem oltatná be 16 évnél fiatalabb gyermekét.

Ami a teljes lakosságot illeti, tehát azokat is, akik nem érintettek a kérdésben, a megkérdezettek 14 százaléka felelte azt, hogy biztosan beoltatná a 16 éven aluli gyermekét. 27 százalékuk inkább igen, 8,9 százalékuk nem adott választ. 21,6 százalékuk inkább elutasítja, 28,5 százalékuk pedig hallani sem akar róla.

Az, hogy az egyes pártok szavazói milyen véleményen vannak, a Markíza alábbi videójában megtekinthető:

(tvnoviny.sk)