FELMÉRÉS: Pellegrini a favorit, de egyvalami Korčok malmára hajthatja a vizet

2024. február 23. - 16:52 | Belföld

Hosszú ideje világos, hogy az elnökválasztás második fordulójába Peter Pellegrini és Ivan Korčok juthat be. Az egyiket a kormánykoalíció, a másikat az ellenzék támogatja. A második forduló esélyese továbbra is a parlament és a Hlas-SD elnöke, egyvalami azonban a Denník N elemzése szerint a volt külügyminiszteren is segíthet. 

FELMÉRÉS: Pellegrini a favorit, de egyvalami Korčok malmára hajthatja a vizet
Forrás: Denník N

Az Ipsos ügynökség a Denník N megrendelésére készített újabb felmérést az elnökválasztás jelöltjeinek támogatottságáról. Eszerint Peter Pellegrinit az első fordulóban a választásokon résztvevők 40,2%-a támogatná szavazatával, míg Ivan Korčokot 36,3%. Az Ipsos által készített modellek esetében Pellegrini támogatottsága januárhoz képest fél százalékkal, Korčoké pedig 1,9%-kal esett. Utóbbit Roman Pudmarčík, az Ipsos elemzője leginkább azzal magyarázza, hogy ez az első felmérés, melyben Igor Matovič is részt vesz jelöltként, az ő szimpatizánsainak egy része pedig eddig Korčokra szavazott.

Štefan Harabint az Ipsos felmérése szerint a szavazók 8,5%-a választaná, őt Matovič követné 4,3%-kal, valamint Ján Kubiš 3,4%-kal. Forró Krisztiánra a megkérdezettek 3%-a voksolna, Marian Kotlebára pedig 1,7%-uk. Patrik Dubovský történészt 1,3, Andrej Dankót, az SNS elnökét pedig 1,1% választaná.

Az adatok elemzéséből kiderül, hogy az SNS szimpatizánsainak 53%-a Harabinra, további 34%-uk pedig Pellegrinire készül szavazni. Dankóra pártja választóinak csupán 7%-a voksolna az első körben.

A második fordulóban Peter Pellegrini továbbra is esélyesebbnek mutatkozik, rá a megkérdezettek 53,8%-a, míg Ivan Korčokra 46,2%-uk szavazna. Kiszámolták, hogy 50%-os részvétel mellett ez mintegy 160 ezer szavazatot jelent, ami nagyságrendileg annyit tesz ki, mint amennyit az SNS kapott a választásokon. Korčok ugyanakkor ezzel az eredményével javult januárhoz képest, de csupán 0,9%-kal.

Az egyes pártok szimpatizánsai közül a leghatározottabbak a Smeréi, nekik ugyanis 94%-uk biztos benne, hogy Pellegrinire fog szavazni a második körben, és további 4% hajlik erre. A kormánypártok közül érdekes módon ebben még az SNS is előzi a Hlas-SD-t, ugyanis esetükben 83% biztosan, 17% pedig inkább Pellegrinire adná a voksát. A Hlas-SD-nél ez az arány már csupán 79, illetve további 7%. Ezzel szemben 8% biztosan Korčokra szavazna, további 6% pedig inkább.

A másik oldalon a Slovensko mozgalom, a PS és az SaS szavazói a leghatározottabbak, 90, 88, illetve 83%-uk mindenképpen Korčokra szavaz majd a második fordulóban, további 3-6%-uk pedig valószínűleg. A KDH esetében a legbizonytalanabb a helyzet az ellenzéki oldalon. Esetükben ugyanis csak 56% választaná biztosan a volt külügyminisztert, további 19% pedig hajlik erre. 19% viszont biztos benne, hogy átszavazna a kormánypártok jelöltjére (+5% inkább).

Az Ipsos a válaszok alapján kiszámolta azt is, hogy a második fordulóban a magasabb részvételi arány Pellegrinit segítené, olyan kitétel mellett, hogy Pellegrini gyűjtené be Harabin szimpatizánsainak szavazatait. 40 és 50%-os részvétel mellett lehetnek kiegyensúlyozottak a két jelölt esélyei, ebbe tulajdonképpen belefér mindkét előző elnökválasztás részvételi aránya. Öt évvel ezelőtt, amikor Zuzana Čaputová nyerte a második fordulót, a választásra jogosultak 42%-a, 10 éve pedig, amikor Andrej Kiska Robert Fico ellen, az 50,5%-uk járult az urnákhoz.

(Denník N)