FELMÉRÉS: Sem a Smer, sem a PS számára nem menne egyszerűen a kormányalakítás

2023. szeptember 21. - 07:48 | Belföld

Ha most rendeznék a parlamenti választásokat, akkor ezúttal is a Smer végezne az első helyen, megszerezve a szavazatok 20,3 százalékát – derül ki az Ipsos legújabb felméréséből, amit a Pravda megbízásából készített el.

FELMÉRÉS: Sem a Smer, sem a PS számára nem menne egyszerűen a kormányalakítás
Fotó: TASR

A közvélemény-kutatás szerint a második helyen a Progresívne Slovensko futna be 17,2 százalékkal, a dobogó legalsó fokán pedig a Hlas végezne 13,1 százalékkal. Bekerülne továbbá a parlamentbe a Republika (8,6 százalék), az OĽaNO (8,2 százalék), az SaS (6,1 százalék), az SNS (5,6 százalék) és a KHD (5,3 százalék).

Nem kerülne viszont be a Sme rodina (4,2 százalék), a Szövetség (4 százalék) és a Demokrati (3,4 százalék). A felmérésben nem tesznek említést sem a Modrí, Most-Híd, sem a Magyar Fórum eredményéről.

Az Ipsos által közölt eredmény szerint a Smer 36 mandátumot szerezne a parlamentben, a PS 31-et, a Hlas 23-at, a Republika és az OĽaNO 15-15-öt, az SaS 11-et, az SNS 10-et, a KDH pedig 9-et.

A jelenlegi felállás szerint nehézkes lenne a kormányalakítás, ugyanis mindössze két koalíció rendelkezne több mint 76 mandátummal. A Smer, Hlas, SNS trió csak 69 képviselőt tudna felmutatni, így szükségük lenne még a Republikára, amellyel már 84 mandátumnál tartanának. Korábban viszont Peter Pellegrini (Hlas) kizárta az együttműködést a Republikával.

A Smer, Hlas, SNS, KDH négyes 78 mandátummal rendelkezne, a kereszténydemokraták viszont nem kívánnak együttműködni Ficóékkal.

A PS számára is problémát jelentene kormányt alakítani, ugyanis a Hlasszal, az SaS-szel és a KDH-val alkotott lehetséges koalíciónak mindössze 74 mandátuma lenne.

Az Ipsos szeptember 15. és 19. között végezte el a felmérést 1003 személy bevonásával.


(Pravda)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: