Felmérés: Simon Zsolték az MKP-val erősebbek lennének a Hídnál

2019. október 11. - 13:51 | Belföld

A Magyar Fórum - MKP közös lista plusz szavazatokat hozna és a magyarok körében, illetve az egész déli régióban a legerősebb tömörülés lenne - derül ki a Magyar Fórum megrendelésére az AKO ügynökség által szeptember 25. és 27. között készített közvélemény-kutatásból.

Felmérés: Simon Zsolték az MKP-val erősebbek lennének a Hídnál
Fotó: Paraméter

A felmérés szerint a Magyar Fórum és a Magyar közösség Pártja által alkotott választási lista 25.7%-ot eredményezne a magyar nemzetiségű választók körében, ami magasabb támogatottság, mint a két tárgyalt párt által külön-külön (MKP -19,9%, MF - 2,6%) elért népszerűségük összege, azaz 22,5 százalék.

Sőt, ez a "kétpárti" koalíció népszerűbb lenne annál is, ha a különutas megoldásnál a két magyar párthoz hozzáadnánk a belügyminisztériumban még bejegyzésre váró Összefogás eredményét is (0,5%), ami így összesen 23 százalékot adna ki.

A Híd a vizsgált, magyarok lakta régióban alapból 10.5%-ot érne el, de abban az esetben, ha a konkurens két párt, az MKP és az MF összefognának, akkor a kormánypárt már veszítene a népszerűségéből és lecsökkenne 8.4%-ra.

A vizsgálatnak alávetett 14 dél-szlovákiai járásban - ahol a szlovákok aránya 59,4 %, a magyaroké pedig 38,2 % - a legnépszerűbb lista az MKP-MF alkotta pártkettősé lenne 17,3 százalékkal, a Híd pedig csak a 8. helyet szerezné meg 7 százalékos teljesítményével.

A legfrissebb AKO-s kutatás szerint ha ezeket a déli régióban mért eredményeket rávetítenék az ügynökség augusztusban kapott országos adataira - amikor az jött ki, hogy a Híd 3.9%-ot, az MKP pedig 3.5%-ot szerezne, - abból az jönne ki, hogy az MKP - Magyar Fórum 3,9 százalékot gyűjtene be, míg a Híd csupán 3,1 százalékot.

(sp)

Címkék: Magyar Fórum, AKO, híd, MKP