FELMÉRÉS: A Smer magasan vezet, a küszöb közelében az MKP, a Híd viszont jócskán lecsúszott

2019. november 21. - 12:59 | Belföld

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérését november 5. és 12. között készítette a parlamenti választásokkal kapcsolatban.

FELMÉRÉS: A Smer magasan vezet, a küszöb közelében az MKP, a Híd viszont jócskán lecsúszott
Fotó: TASR

A felmérés eredménye szerint továbbra is a Smer a legerősebb politikai párt – a megkérdezettek 19,1% szavazott volna Ficóékra, ha a választásokat november első felében tartották volna.

Őket követi a sorban a PS/Spolu a szavazatok 9,7 százalékával, majd Kotlebáék zárják a hármast 8,9 százalékkal.

Kiska pártja, a Za ľudí 8,8 százalékot ért el a felmérésben, Matovičék az ötödik helyen állnak 7,9 százalékkal, a KDH pedig felkúszott a hatodik helyre a maga 7,6 százalékával.

Dankóék 7 százalékot értek el, utolsóként pedig a Sme rodina kerülne a parlamentbe 6,5 százalékkal.

A parlamenti küszöb alá csúszott az MKP, igaz, csak 0,5 százalékkal marad le a bejutó helyről – Menyhártékat 4,5 százalékon mérték.

Őket az SaS követi 4,4 százalékkal, a Tomáš Drucker-féle Dobrá voľba 3,9 százalékkal, valamint Štefan Harabin Vlasť nevű pártja 3,5 százalékkal.

Bugárék a felmérés szerint mindössze 2,3 százalékot szereznének. A többi párt a 2 százalékos támogatottságot sem érte volna el.


Forrás: RTVS/Facebook

A megkérdezettek 7 százaléka nem járult volna az urnákhoz. 17,2 százalékuk nem tudta eldönteni, hogy melyik pártot választaná, illetve hogy választana-e egyáltalán.

A felmérés Szlovákia felnőtt lakossága körében reprezentatívnak tekinthető a nem, az életkor, az iskolai végzettség, a nemzetiség, a régiók és a településkategóriák szempontjából. A résztvevőknek a következő kérdést tették fel: „Ha ma lennének az előrehozott parlamenti választások, melyik pártra szavazna?”.


(TASR/para)