FELMÉRÉS: A szlovákiai lakosság több mint 80 százaléka inkább otthon szeretne meghalni

2019. október 13. - 17:53 | Belföld

Szlovákiában az elmúlt időszak adatai szerint évente átlagosan 52 300 ember veszti életét. A többségük, több mint 60 százalékuk kórházban illetve más szociális intézményben jut erre a sorsra.

FELMÉRÉS: A szlovákiai lakosság több mint 80 százaléka inkább otthon szeretne meghalni
Fotó: Pixabay - illusztráció

Történik mindez annak ellenére, hogy a Viaticus legfrissebb felmérése szerint a szlovákiai lakosság több mint 80 százaléka azt szeretné, ha saját otthonában, a szerettei körében búcsúzhatna el az élettől.

„Az emberek elképzelése azzal kapcsolatban, hogy hogyan szeretnének meghalni, illetve mitől félnek a leginkább, alapvetően nem változik. A emberek otthon akarnak meghalni, ideálisan olyan környezetben, amelyet ismernek, a szeretteik körében” – nyilatkozta Lucia Kondáš, a Viaticus alapítója a felmérés margójára, amelyet 2016 és 2019 között készítettek.

Ami az elhalálozással kapcsolatos félelmeket illeti, konkrétan attól félnek leginkább az emberek, hogy elveszítik önállóságukat, emberi méltóságukat, valamint attól, hogy el kell búcsúzniuk a szeretteiktől.

A felmérés értékelésében szó esik arról is, hogy miért tabu még mindig az elhalálozással kapcsolatos téma a társadalomban. „Kiderült, hogy csak a felszín alatt van így. A valóságban az emberek gondolkodnak arról, hogy mi lesz velük az életük végén, de hiányzik az őszinteség saját magukkal szemben” – jegyezte meg Kondáš.

Kiderül, hogy az emberek háromnegyede már gondolkozott arról, hogyan szeretnék megélni életük utolsó pillanatait, 60 százalékuk pedig elképzelhetőnek tartja, hogy mindez a saját akaratuk szerint történjen, amelyet előre meghatároznak.


(TASR/para)