Felmérés: Szoros csata várható Pellegrini és Korčok között, a második fordulóban is néhány százalék dönthet

2024. február 20. - 09:44 | Belföld

Peter Pellegrini és Ivan Korčok nyerheti a köztársaságielnök-választás első fordulóját – derül ki az NMS Market Research felméréséből, amit a SME megbízásából készített el február 14. és 18. között.

Felmérés: Szoros csata várható Pellegrini és Korčok között, a második fordulóban is néhány százalék dönthet
Peter Pellegrini és Ivan Korčok (Fotó: TASR)

A közvélemény-kutatás szerint Peter Pellegrini házelnököt, a Hlas elnökét a megkérdezettek 35,8 százaléka választaná, míg Ivan Korčok egykori külügyminiszternek 34,6 százalékuk adná a voksát. A két jelölt között mindössze 1,2 százalék a különbség, így mindkettőjüknek szinte azonos az esélye megnyerni a választás első körét.

A dobogó legalsó fokán Štefan Harabin áll 10 százalékkal. Az AKO ügynökség múlt heti felmérésében Igor Matovič (Slovensko) támogatottsága 4,8 százalékon állt, most az NMS Market Research 6,6 százalékot állapított meg nála.

A többi jelölt támogatottsága 5 százalék alatt van, közülük Ján Kubiš a legnépszerőbb – a válaszadók 4,8 százaléka szavazna rá.


Forrás: SME

Amennyiben a második fordulóba Pellegrini és Korčok jutna be, az NMS felmérése előbbit tartja a legesélyesebbnek a győzelemre. A hlas elnöke 52,3 százalékkal győzne Korčokkal szemben (47,7 százalék). Viszont ebben az esetben is kicsi a különbség a két jelölt között, így mindkét jelölttel megtörétnhet, hogy néhány százalékkal több vagy kevesebb támogatottságot tud gyűjteni.


(SME)